RECEPTI SA BELIM LUKOM

by | 06.04.2022

Jačaju imunitet, dovode pritisak u normalu, sprečavaju nastanak teških bolesti

 

Beli luk i maslinovo ulje

Pripremite staklenu posudu (teglu) i u njoj pomešajte beli luk i maslinovo ulje u sledećem odnosu: trećina smese treba da bude beli luk i dve trećine smese treba da bude maslinovo ulje.

Zatvorite u pustite da ova smesa odstoji trideset dana na tamnom mestu. Nakon otvaranja, čuvajte je u frižideru i iskoristite što pre. Beli luk i maslinovo ulje u kombinaciji mogu da se koriste spolja za lečenje ranica na koži i sluzokoži, ali i za tretman bolnih mesta na zglobovima.

Kod upale uha

Izgnječite čen belog luka pa zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja i u zagrejano ulje stavite beli luk, te sačekajte da kratko odstoji. Kada se mešavina ohladi, sipajte nekoliko kapi u uvo i sačekajte da deluje.

Beli luk, limun i đumbir

Sastojci: Četiri limuna sa korom, četiri velike glavice belog luka, mali koren đumbira (oko 3-4 cm) i dva litra vode.

Priprema: Detaljno operite limun i isecite ga na komade. Oljuštite beli luk i dodajte ga sa limunom i đumbirom u blender. Sipajte dobijenu mešavinu u posudu za kuvanje pa dodajte dva litra vode. Zagrejati sve zajedno mešanjem do tačke ključanja. Isključite ringlu pre nego što smeša proključa i pustite da se ohladi. Procedite sadržaj u staklene bočice.

Pijte jednu čašu ovog napitka svakog dana, najmanje dva sata pre obroka ili na prazan želudac. Kombinacija limuna i vode neutrališe miris belog luka. Pre svake upotrebe obavezno dobro protresite bočicu.

Zdravstvene prednosti ove kombinacije su identične kao u slučaju belog luka i limuna, uz pojačano lekovito dejstvo đumbira.