DESET NAVIKA KOJE POJAČAVAJU STRES

by | 27.02.2022

Ako ste stalno na društvenim mrežama, kafu pijete pre doručka ili se tuširate vrelom vodom, evo razloga da te navike promenite

 

Osim spoljnih uzroka  koji izazivaju stres, postoje i oni lični, unutrašnji. Neki postupci koje ponavljate mogu pojačati stres. Zato, ako praktikuete ove rituale, vreme je da ih promenite.

Buđenje u zadnji čas: Ako ste u grupi onih koji stalno pomeraju alarm za  deset, pa još deset minuta sna, i dospevate u paniku kada  konačno  ustanete i sve radite u trku, dan počinjete na najgori način: uz stres.

Proveravanje mejlova i društvenih mreža: Ova navika takođe može da pojača stres pa makar dok se potpuno ne razbudite ne gledajte u telefon. Ustanite, spremite doručak, istuširajte se, popijte kafu… bez mobilnog.

Ispijanje kafe na prazan želdac: Iako kafa sadrži razne antioksidanse, zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije na prazan želudac. Konzumiranje kafe na prazan želudac može povećati nivo kortizola i negativno uticati na šećer  u krvi. Kafa, popijena pre doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi do 50 posto.

 Tuširanje vrućom vodom: Niko ne uživa u hladnom tušu, ali on ima brojne prednosti. Hladan tuš stimuliše imunitet i probudiće vas nakon dugog noćnog sna.

Preskakanje doručka: Propuštanje najvažnijeg obroka u danu može imati ozbiljne zdravstvene posledice, poput glavobolje ili oslabljene koncentracije tokom dana, a s vremenom dovodi do viška kilograma.

Započinjanje dana u lošem raspoloženju: Strah podiže adrenalin, dok osmeh oslobađa endorfine. Jutro zato počnite nasmejani.

 Odlaganje teških zadataka: Ideje i misli često su najjasnije ujutro. Ovo je doba dana i kada je produktivnost velika, pa je najbolje odmah završiti teške ili stresne zadatke.

 Neuravnoteženost privatnog i poslovnog života: Prekomeran rad i nedostatak slobodnog vremena definitivno loše utiču na nivo stresa. Odmor je svima potreban – za neke je to san, za druge emotivni odmor tokom kojeg se čovek okreće sebi i svojim osećanima,  bavljenje hobijima, sportom…

 Nedostajanje jutarnje rutine: Uspostavljanjem jutarnje rutine stvorićete i  lakše održati zdrave navike.

Stalno kukanje: Neprekidno kukanje je loše za zdravlje. Ono tera telo da stalno proizvodi kortizol, hormon stresa.