HRANA UBIJA PANKREAS

by | 28.02.2022

Promenite jelovnik, sprečite dijabetes redovnim uzimanjem spanaća, batata ili brokolija

Broj obolelih od dijabetesa širom sveta se svakodnevno povećava, a najčešći razlozi su loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Ova ozbiljna bolest često dugo ostane neprimećena, jer simptomi nisu izraženi.

Konzumiranje velike količine slatke ili visokokalorične hrane ne samo da dovodi do prekomernog taloženja masnog tkiva i gojenja, već i do smrti ćelija pankreasa. Drugim rečima, ova hrana je direktna prečica za razvoj dijabetesa.

– U masnom tkivu se neizbežno javlja sistemsko zapaljenje sa oksidativnim stresom, protiv kojeg se razvija insulinska rezistencija i ćelije pankreasa koje proizvode insulin (ali ne samo one) umiru – objasnila je Zuhra Pavlova, gastroentrolog sa Moskovskog državnog univerziteta.

Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada produkcija štetnih slobodnih radikala nadvlada sposobnost tela da ih neutrališe. Može da se javi usled manjka antioksidanasa ili velike količine slobodnih radikala. 

Dr Pavlova je preporučila da se prave pauze od tri sata između obroka.

– Osoba bi trebalo da jede najranije tri sata od prethodnog obroka, a najkasnije pet sati – kaže doktorka.

Pavlova je naglasila da se “pauza koja traje duže od pet sati definitivno ne isplati”. Ako se pravi prevelika pauza između obroka, u masnom tkivu se aktivira enzim koji prati nivo hranljivih materija (lipoprotein lipaza), što dovodi do nagomilavanja rezervi masti.

Za zdravlje pankreasa preporučuju se sledeće namirnice: spanać, borovnice i trešnje, brokoli, beli luk, batat (slatki krompir), crveno grožđe, reiši pečurke, tofu…