CRNI LUK, ANANAS I KOPRIVA POMAŽU KOD SEZONSKIH ALERGIJA

by | 23.08.2021
CRNI LUK, ANANAS I KOPRIVA POMAŽU KOD SEZONSKIH ALERGIJA

Kod blažih reakcija mogu pomoći i fiziološki rastvor i ulja

Crni luk, kopriva ili ananas, uz esencijalna ulja i fiziološki rastvor, mogu da budu od velike pomoći u borbi sa simptomima alergija kao što su kijanje, svrab u očima, zapušen nos, bol u sinusima. Ljudi uglavnom posežu za lekovima, ne znajući da postoje i prirodna rešenja za ovaj problem. Stručnjaci savetuju da se, ipak, pre primene, naročito kada su u pitanju ozbiljnije alergijske reakcije, posavetujete sa lekarom.

Alergijski rinitis i sezonske alergije uglavnom se tretiraju lekovima koji nekada imaju i nuspojave. Pre nego što posegnete za lekovima, pokušajte da sebi pomognete na prirodan način.

Fiziološki rastvor
Stručnjaci tvrde da u nekim slučajevima, kombinovanjem prirodnih lekova sa pravilnom brigom o sebi i izbegavanjem alergena možete ublažiti simptome alergije. Pravilna ishrana i vežbanje pomažu imunološki sistem da se lakše izbori sa alergenima. Kao odličan izvor prve pomoći, prirodnim putem, preporučuje se i fiziološki rastvor. Studija iz 2012. pokazala je da je ispiranje nosa ovim rastvorom imalo dobre efekte u ublažavanju posledica alergijskog rinitisa.

Probiotici i med
Jedna studija iz 2015. godine navodi da probiotici mogu pomoći u poboljšanju simptoma alergijskog rinitisa. Iako nije do kraja naučno potvrđeno, postoji verovatnoća da i med može biti od pomoći. Prema nekim teorijama, upotreba meda skupljenog od polena iz okruženja može smanjiti alergijske reakcije.

Ulja i alergije
Esencijalno ulje peperminta pokazalo se kao dobro rešenje za ublažavanje simptoma bronhijalne astme i alergijskog rinitisa. Esencijalno ulje eukaliptusa deluje antimikrobno pa se preporučuje i njegova upotreba. Ulje tamjana, takođe, može pomoći kod simptoma alergijskog rinitisa. Koristi se za inhalaciju.

Kućni lekovi ne mogu pomoći kod ozbiljnih alergijskih reakcija ili anafilakse, koje se prepoznaju po simptomima kao što su otežano disanje, bol u grudima, variranje krvnog pritiska, vrtoglavica, osip, povraćanje, nesvestica. U slučaju nekog od ovih simptoma izazvanih alergijom, odmah zatražite lekarsku pomoć.

Obavezan test
Ukoliko se opredelite za esencijalna ulja, odlučite se za ona visokog kvaliteta. Testirajte svako novo esencijalno ulje, posebno ako ste skloni alergijama. Malu količinu ulja razblaženog u osnovnom ulju stavite na kožu. Odustanite od upotrebe ako ste posle 24 sata na tom mestu uočili crvenilo, osip ili svrab.

 

Piotr Wytrazek / gettyimages.com