KOLIKO BI TREBALO DA SVAKOG DANA HODATE DA BISTE SMRŠALI

by | 23.08.2021

Uz samo 60 minuta hodanja svakog dana, za dva meseca topi do pet kilograma

Možda se ne čini kao najefikasnija vežba, ali stručnjaci su dokazali da može pomoći u mršavljenju i poboljšanju mentalnog zdravlja. Samo nekoliko hiljada koraka dnevno može sagoreti stotine kalorija.
Sedrik Brajant, predsednik Američkog udruženja za rekreaciju, kaže: “Reč je o aerobnoj vežbi koja se lako izvodi i omogućava osobi da troši energiju i sagoreva kalorije, tako da u svakom slučaju pomaže u procesu mršavljenja.”

Za postizanje dobrog zdravstenog stanja preporučuje se da hodate otprilike 30 minuta većinu dana u nedelji, odnosno što češće možete.

“Ako želite da smršate, hodajte u rasponu od 45 do 60 minuta. Imajte na umu da ne morate sve odraditi odjednom, šetnju možete podeliti na delove”, navodi Brajant.

“Važno je da ’skupite’ tih 45 ili 60 minuta hoda. Ono će vam pomoći u gubitku težine”, dodaje Brajant.

Dijetetičarka Samanta Kaseti dodala je i da bi prosečna 40-godišnja žena mogla izgubiti pet kilograma tokom dva meseca kada bi hodala sat vremena svakog dana u nedelji.

Međutim, hodanje vam ne može pomoći da “ispravite” loš način ishrane.

“Hodanje i zdrave prehrambene navike mogu pomoći u gubitku navedenih pet kilograma, ali samo hodanje nikada neće dati rezultate koje očekujete”, navodi Kaseti.

Naravno, hodanje ima više koristi od samog gubitka težine.