Alergija na hladnoću: Koji su simptomi i kako mogu da se ublaže

by | 25.01.2024
Alergija na hladnoću: Koji su simptomi i kako mogu da se ublaže

Alergija na hladnoću često se karakteriše pojavom otoka i svraba nakon nekoliko minuta izlaganja niskim temperaturama, bilo u kontaktu sa vodom ili vazduhom. Otkrijte kako da ublažite simptome.

Kod nekih pojedinaca, hladno vreme ne samo da izaziva drhtanje u njihovim telima, već može izazvati i druge reakcije kao što su alergije. Alergije na niske temperature, poznate i kao hladna urtikarija (koprivnjača), mogu biti uzrokovane nekoliko faktora, od kojih je jedan genetika. Sledi dalje objašnjenje u vezi sa simptomima, uzrocima i pravilnom kontrolom alergija na hladno vreme.

Alergija na hladnoću: Sve šta treba daznate o ovoj pojavi

Alergija na hladno je stanje kada imuni sistem tela doživi preteranu reakciju usled izlaganja niskim temperaturama. Ova reakcija obično izaziva osip na koži nakon izlaganja hladnom vazduhu, dodirivanjem hladnog predmeta ili nakon plivanja u hladnoj vodi.

Šta je uzrokuje?

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na alergiju na hladnoću: To su pre svega genetski faktori. Ako postoji porodična istorija alergija ili drugih imunoloških poremećaja, onda osoba može imati veći rizik od razvoja alergije na hladnoću.

Razna medicinska stanja ili imunološki poremećaji takođe mogu povećati rizik od razvoja alergija na hladnoću. Pored toga, hormonalne promene, poput onih koje se javljaju tokom menstruacije ili trudnoće, mogu uticati na odgovor tela na niske temperature i izazvati simptome alergije na hladnoću kod nekih osoba.

Simptomi hladnih alergija mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali neki uobičajeni simptomi koji se mogu pojaviti kada neko doživi alergijsku reakciju na niske temperature su sledeći:

Alergija na hladnoću izaziva otok i crvenilo

Delovi kože koji su izloženi niskim temperaturama imaju potencijal da dožive reakcije koje uključuju otok i crvenilo. Kada je izložen niskim temperaturama, imuni sistem tela brzo reaguje, oslobađajući histamin i druge supstance kao vid odbrane.

Rezultat je otok i crvenilo koji mogu uticati na zahvaćeno područje kože. Otok može varirati po veličini i intenzitetu, u zavisnosti od toga koliko dugo je koža izložena niskim temperaturama.

Svrab

Intenzivan svrab na površini kože jedan je od glavnih simptoma koji često definiše hladnu alergiju ili hladnu urtikariju. U roku od nekoliko minuta nakon izlaganja kože hladnoj vodi ili hladnom vazduhu, osetljive osobe mogu osetiti intenzivan svrab.

Ova brzina pojavljivanja simptoma je jedna od karakteristika po kojoj se hladne alergije razlikuju od normalnih kožnih reakcija na niske temperature. Ovaj intenzivan svrab može ometati svakodnevne aktivnosti, posebno ako je osoba rutinski izložena niskim temperaturama ili ako alergijska reakcija potraje.

Osip na koži

U ekstremnijim slučajevima alergijskih reakcija na niske temperature, posebno kod veoma osetljivih pojedinaca, na površini kože izložene hladnoći pojaviće se osip. Može pojaviti u različitim veličinama i oblicima, u zavisnosti od nivoa osetljivosti kože osobe na niske temperature i koliko je dugo bila izložena.

Bol ili osećaj pečenja

Kada neko doživi alergijsku reakciju na hladno vreme, jedan od simptoma koji se može pojaviti je bolna senzacija koja može imati oblik peckanja ili neprijatnog osećaja na koži. Ovaj osećaj bola ili peckanja može se javiti lokalno u predelu kože koji je izložen hladnoći ili se može proširiti na okolno područje.

Ovo je često jedan od simptoma koji najjasnije osete osobe koje pate od alergija na hladnoću i mogu uticati na njihov nivo udobnosti kada su izložene niskim temperaturama ili nakon izlaganja hladnoj vodi.

Otok usana i lica

U nekim ređim slučajevima kada neko doživi alergiju na hladnoću, ova alergijska reakcija može da dostigne ekstremniji nivo, izazivajući značajan otok u određenim oblastima, kao što su usne i lice. U nekim slučajevima, otok može biti bolan, što može učiniti da se osoba oseća neprijatno čak i pri jednostavnim izrazima lica.

Mučnina i vrtoglavica

Simptomi kao što su mučnina i vrtoglavica u kontekstu alergije na hladno mogu se javiti kao reakcija tela na ekstremne promene temperature. Ovo može uticati na sistem unutrašnje ravnoteže tela i izazvati pojavu ovih simptoma. Međutim, važno je zapamtiti da se ove vrste sistemskih simptoma javljaju ređe od kožnih simptoma tipičnih za hladne alergije.

Koje su preventivne mere?

 

Lečenje alergija na hladnoću može uključivati niz mera za smanjenje simptoma i povećanje udobnosti. Evo nekoliko koraka koji mogu da pomognu:

  • Izbegavajte prekomerno izlaganje hladnoći tako što ćete nositi toplu odeću po hladnom vremenu, koristiti rukavice i paziti da vam telo ostane toplo.
  • Korišćenje nežne hidratantne kreme ili losiona bez mirisa može pomoći u održavanju hidratacije kože i smanjenju rizika od iritacije kože.
  • Ako su simptomi teški ili ne reaguju na kućno lečenje, najbolje je konsultovati lekara alergičara ili imunologa da izvrši testiranje na alergije i planira konkretnije lečenje.
  • Obratite pažnju na životne navike kao što je izbegavanje hrane koja može pogoršati simptome alergije ili dobro upravljanje stresom.
  • Važno je pratiti stanje i simptome, posebno ako postoje promene. Ako se simptomi pogoršaju ili dođe do ozbiljne reakcije, odmah potražite medicinsku pomoć.

Lečenje alergija na hladno može varirati u zavisnosti od težine stanja. Najvažnije je razgovarati sa medicinskim profesionalcem da planirate strategiju upravljanja koja odgovara potrebama pojedinca i razume kako bezbedno lečiti alergijsku reakciju na hladno.

mediaphotos / gettyimages.com