Lekari objašanjavaju zašto možete hodati po hladnom vremenu u mini-suknji, ali ne bez kape

by | 31.01.2024
Lekari objašanjavaju zašto možete hodati po hladnom vremenu u mini-suknji, ali ne bez kape

Da biste izbegli prehladu po hladnom vremenu neophodno je da utoplite glavu. Saznajte šta lekari kažu o tome zašto je to toliko bitno. I zašto nećete ugroziti zdravlje ako šetate u kratkoj suknji?

 

Svi razumemo da se topla odeća ne može uvek klasifikovati kao lepa. Oblačenje po vremenskim prilikama nije važno samo zato što su vas odrasli uvek na to prisiljavali kao dete. Pa, čak ni zbog pretnje smrzavanja i prehlade. Saznajte šta lekari kažu kako je najbolje zaštiti telo odećom po zimskom vremenu.

Zašto je važno nositi kapu po hladnom vremenu?

Lekari objašanjavaju kako se treba adekvatno oblačiti tokom hladnog vremena kako biste izbegli prehladu.

Boravak napolju po hladnom vremenu bez kape može dovesti do curenja nosa i velike šanse da se razvije akutni rinitis.

Takođe, nenošenje kape može izazvati zapaljenje paranazalnih sinusa – sinusitis. U teškim slučajevima, ova bolest može izazvati upalu mozga.

I ne samo to. Šetanje po hladnom vremenu bez kape može  izazvati akutni gnojni otitis srednjeg uha. I u teoriji, već može izazvati sekundarni otogeni meningitis.

Ušuškajte se u šal po hladnom vremenu

Šal nije samo zanimljiv dodatak, već je obavezan odevni predmet za hladno vreme. Stvar je u tome što na vratu ima mnogo velikih krvnih sudova, pa je zbog toga ovaj deo tela taj koji daje najviše toplote. Zato vodite računa o svom vratu i pokušajte da ga zaštitite od hladnoće.

Princip višeslojnosti

Najefikasniji način da se zadrži više toplote je oblačenje u slojevima. Zato ne ostavljajte po strani hulahopke i termo donje rublje – oni će vam zaista pomoći da ostanete topli.

Generalno, prvi sloj odeće do kože treba da bude od prirodnih tkanina: ne samo da štiti od gubitka toplote pri kontaktu sa tvrdim hladnim površinama, već i apsorbuje višak vlage. Ovo je važno jer će vas mokra odeća brže smrznuti. Drugi sloj je bolje sastaviti od vodootporne, vetrootporne odeće.

Goli članci na nogama

Reumatolozi objašnjavaju da ozbiljna hipotermija ili problemi sa zglobovima zbog golih članaka će se desiti samo u slučaju ako je napolju veoma hladno – 20 stepeni.

Mnogo je opasnije ako je osoba sklona prekomernom znojenju. Ako su mu čarape uvek mokre, onda to može dovesti do hipotermije zglobova stopala i gležnjeva i upale.

Što se tiče min-suknje, hodanje u takvoj odeći neće izazvati razvoj urogenitalnih infekcija.

Maksym Belchenko / gettyimages.com