ZAŠTO ŽENE TREBA DA PIJU ČAJ OD LISTOVA MALINE

by | 23.08.2021

Čaj od lišća maline pomaže u ublažavanju predmenstrualnih simptoma (PMS), kao što su grčevi, povraćanje, mučnina

 Vekovima se listovi maline koriste za lečenje različitih zdravstvenih tegoba, deo su mnogih mešavina čaja, a nova naučna istraživanja su potvrdila da ovaj čaj pomaže trudnicama. Evo koje su sve dobre strane čaja od listova maline.

Listovi maline sadrže puno hranljivih sastojaka i imaju blagotvorno dejstvo na organizam trudnica. Listovi maline dobar su izvor hranljivih sastojaka i antioksidanata, vitamina i minerala. Sadrže vitamine B, vitamin C i minerale kalijum, magnezijum, cink, fosfor i gvožđe.

Listovi maline sadrže polifenole, poput tanina i flavonoida, koji deluju kao antioksidanti u telu i mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja. Pored toga, lišće maline sadrži male količine elaginskih kiselina, za koje je pokazano da neutrališu kancerogene supstance i čak doprinose samouništenju ćelija karcinoma. Iako je potrebno više istraživanja u vezi sa uticajem ove biljke u borbi protiv kancera, trenutni rezultati koje nauka ima veoma obećavaju.

Malina se u pojedinim krajevima sveta naziva biljkom za žene. Neka naučna istraživanja podržavaju tvrdnje žena koje kažu da čaj od lišća maline pomaže u ublažavanju predmenstrualnih simptoma (PMS), kao što su grčevi, povraćanje, mučnina i dijareja. Listovi maline sadrže fragarin, biljno jedinjenje koje pomaže u zatezanju mišića u predelu karlice, što može da smanji menstrualne grčeve. Iako trenutno nema konkretnih preporuka o količini, ispijanje čaja od listova maline može da ublaži neugodnosti tokom menstrualnog ciklusa. Oko 28 grama lišća maline sadrži 3,3 mg gvožđa, što je 18% preporučenog dnevnog unosa za žene starosti od devetnaest do pedeset godina. Dovoljno gvožđa pomaže u borbi protiv anemije, koju često imaju žene sa obilnim krvarenjem tokom menstrualnog ciklusa.

Babice su od davnina koristile biljne čajeve kako bi pomogle trudnicama pre i tokom porođaja. Čaj od listova maline obično se preporučuje u drugom i trećem tromesečju trudnoće, ali neke žene koriste ovaj čaj za pomoć kod mučnine i povraćanja i u prvom tromesečju. Čaj od lišća maline takođe se koristi za jačanje materice, poboljšanje ishoda porođaja i sprečavanje prekomernog krvarenja posle porođaja. 

Neželjeni efekti čaja od lista maline su blagi i neznatni, ali ih ipak treba uzeti u obzir. Ovaj biljni čaj može delovati kao laksativ i blagi diuretik – može povećati mokrenje. Važno je da se pre konzumiranja konsultujete sa svojim lekarom. Istraživanja sugerišu da je optimalno vreme da počnete da pijete čaj od lišća maline u 32. nedelji trudnoće. Jedna studija pokazala je da je 2,4 mg dnevno lista maline u obliku tableta sigurno. Kao čaj, sigurno je piti jednu do tri šolje dnevno. Preporučuje se da ograničite unos na jednu šolju dnevno ako se odlučite da je konzumirate u ranijoj trudnoći. Ako tokom trudnoće dođe do ranih kontrakcija ili imate blago krvarenje u drugom ili trećem tromesečju, trebalo bi da prekinete upotrebu čaja.