NEĆETE POGREŠITI AKO JUTRO ZAPOČNETE OVIM NAPITKOM

by | 22.08.2021

 Potopite ječam u vodu, ostavite da prenoći i popijte

Ječam je žitarica koja obiluje vita­mi­nima B kompleksa, magne­zi­ju­mom, manganom, selenom, cin­kom, proteinima, dijetalnim vlak­nima, a sve ovo možete da isko­ristite ako napravite ječmenu vodu.

Možete je piti samostalno ili do­dati je salatama, varivima, bare­nom povrću.

Evo zašto je dobro piti ječmenu vodu:
Pomaže kod urinarnih infekcija
Odličan je diuretik i pomaže fun­kcionisanje urinarnog tra­k­ta. Pozitivno utiče na rad bu­bre­­ga i ima deluje pro­tiv­upa­lno.
Podstiče mršavljenje
Sadrži dosta vlakana i od­r­žava nas sitim duže vreme. Po­red toga, ubrzava me­ta­bo­lizam. Da biste ubrzali mršav­ljenje, pijte tri čaše ječmene vo­de na dan.
Može da snizi holesterol
S obzirom da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, može da reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.
Pomaže varenje
Alkalne je prirode, bogata vlaknima, te pomaže kod opstipacije, hemoroida i gastritisa. Preporučuje se i kod dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i vratila ravnoteža elektrolita.
Neguje kožu
Pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i time kožu održava zdravom i blistavom. Ječam sadrži azelaik, sastojak koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da deluje deset minuta, pa isperite.

kako se pravi ječmena voda

Isperite ječam pod mlazom vode, potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje četiri sata, najbolje bi bilo preko noći, pa procedite.

Pomešajte šolju ječma i tri-četiri šolje vode, kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko četrdeset i pet minuta, ili dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, pro­ce­dite i pijte jednu do dve šolje na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda. Ječmenu vodu možete dodati salatama, varivima, barenom povrću.

 

Tagovi: