Astma: Prirodni tretmani koji ublažavaju napad, kao i preventivne mere

by | 05.12.2023
Astma: Prirodni tretmani koji ublažavaju napad

Astma nastaje kada se disajni putevi blokiraju zbog prekomerne sluzokože. Dodatno zagađenje vazduha može da pogorša simptome. Određeni prirodni lekovi mogu da donesu olakšanje. 

 

Da li ste ikada imali problema sa disanjem i osećali ste stezanje u grudima? Da li čujete piskanje tokom disanja? Ovo je čest znak respiratornih bolesti, a jedna takva bolest je astma. Nastaje kada se disajni putevi blokiraju zbog prekomerne sluzokože. Da li ovo zvuči poznato? Ako jeste, pročitajte ovaj blog da biste saznali više o izbegavanju napada astme prirodnim tretmanima.

Astma: Kako ublažiti napade?

Napad astme može biti uzrokovan raznim iritantima poput dlake kućnih ljubimaca ili prašine, pa čak i elemenata okoline kao što su loše vreme, zagađenje ili dim. Razumevanje šta izaziva napad astme i pokušaj da se to izbegne je ključno.

Kada telo doživi napad astme, disajni putevi postaju otečeni i upaljeni, čineći ih užim, a mišiće zategnutim. Telo takođe proizvodi mnogo sluzi, što otežava disanje.

Ako imate ove simptome, verovatno imate napad astme:

  • Uporan kašalj
  • Kratak dah
  • Ubrzano disanje
  • Zviždanje dok izdišete
  • Bledo i oznojeno lice

Astma: Šta možete da učinite za sebe?

Ukoliko vam je lekar prepisao lekove, obavezno se pridžavajte terapije. Pored toga, možete isprobati određene kućne lekove, naravno uz konsultaciju s lekarom. Ovi tretmani mogu da olakšaju simptome i smanje napade:

Vežbe disanja i svesnosti

Naučite tehnike disanja kao što su trbušno disanje i disanje sa stisnutim usnama. Ove tehnike vam pomažu da disanjem sprečite napad astme čak i dok se bavite aktivnostima koje mogu da izazovu napad. Vežbe joge takođe mogu da vam pomognu da se usredsredite na disanje.

Kofein

Topli napici s kofeinom kao što su kafa, crni čaj ili zeleni čaj mogu pomoći u otvaranju diajsnih puteva. Naime, kofein ima mnogo sličnosti sa teofilinom, koji se medicinski koristi za otvaranje disajnih puteva u plućima kod osoba s astmom.

Uključite đumbir i beli luk u ishranu

Đumbir i beli luk imaju antiinflamatorna svojstva koja otvaraju disajne puteve. Na primer, možete dodati malo đumbira u čaj. Beli luk je ukusan dodatak mnogim jelima, a možete ga kesti i samostalno.

Koristite kurkumu i med

Med može umiriti grlo i sprečiti kašalj. Kurkuma ima snažna antialergijska svojstva i može sprečiti alergije koje pogoršavaju vašu astmu. Dodajte ova dva sastojka u svoju svakodnevnu ishranu kao efikasne kućne lekove za astmu

Inhalacija parom

Udisanje pare može da otpuši nos i olakša disanje. Tretman parom nije posebno za astmu, ali može obezbediti vlagu respiratornom sistemu i očistiti nagomilanu sluz.

Koliko su kućni lekovi efikasni za astmu?

Nijedan kućni lek za astmu nije potpuno dokazan lek. Savet je da se redovno uzimaju lekovi koji je prepisao lekar. U slučaju iznenadnog napada astme, najbolje bi bilo pozvati lekarsku pomoć. Takođe, ako osećate da možete da vladate situacijom, možete isprobati kućne lekove ako vam je potrebno brzo olakšanje simptoma.

Preventivne mere

Ne postoji naučni način da potpuno sprečite napad astme. Međutim, vaš lekar može da vam da efikasne savete. Imajte na umu da astma zahteva redovno praćenje i lečenje. Nepoštovanje rutine može ozbiljno uticati na vaše stanje.

Obratite pažnju na to kako dišete: Obrasci disanja govore mnogo o respiratornom zdravlju. Lagani kašalj, piskanje i otežano disanje mogu biti znaci upozorenja za predstojeći napad astme. Pored toga, pošto su problemi sa plućima često prikriveni, mudro je i pametno proveriti svoj maksimalni protok vazduha. Vaš lekar može da vas uputi u merenju vašeg najvećeg protoka kod kuće.

Uzmajte redovno lekove: Od ključne je važnosti da nastavite sa uzimanjem lekova za astmu čak i ako se stanje poboljša. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što prekinete ili uzmete novi lek.

Držite se podalje od: hemikalija i proizvoda koji su ranije izazvali probleme sa disanjem.
Držite dalje od alergena kao što su prašina ili buđ.

Čista kuća: Redovno menjajte posteljinu i perite posteljinu i jastučnice u toploj vodi da biste je oslobodili od grinja. Instalirajte prečišćivač vazduha (sa sertifikovanim HEPA filterom) u spavaćoj sobi da biste smanjili količinu grinja. Koristite odvlaživač da biste smanjili vlagu i sprečili stvaranje buđi u vašem domu. Usisavajte pod usisivačem koji sadrži HEPA filter najmanje dva puta nedeljno da biste izbegli nakupljanje prašine

AntonioGuillem / gettyimages.com