Namirnice koje mogu da budu okidači astme: Držite se podalje od ove hrane

by | 26.06.2024
Namirnice koje mogu da budu okidači astme: Držite se podalje od ove hrane

Naučnici kažu da postoje određene namirnice koje imaju proinflamatorne efekte, što znači da pogoršati situaciju kada je lečenje astme u pitanju. Vodite računa jer su ove namirnice okidači astme.

Zapaljenje i suženje u plućima je primarni uzrok simptoma povezanih sa astmom. I dok nema dokaza da će bilo koja dijeta izlečiti astmu, sve veći broj istraživanja sugeriše da određena hrana može pogoršati upalu, a samim tim i ozbiljnost astme.

Šta su okidači astme?

Okidači astme su faktori koji mogu izazvati ili pogoršati simptome astme, kao što su kašalj, sviranje u grudima, otežano disanje i stezanje u grudima. Okidači astme variraju od osobe do osobe, ali uobičajeni okidači uključuju alergene, iritanse iz okoline, fizičku aktivnost, infekcije, i emocionalne stresove. Ali, i hrana je takođe važan faktor.

Namirnice koje su okidači astme

Prema istraživanju objavljenom 2017. godine, postoje određene namirnice koje imaju pro- ili antiinflamatorne efekte, što znači da mogu pomoći ili povrediti kada je u pitanju lečenje astme. Pored pridržavanja zdrave ishrane, možda biste želeli da razgovarate sa svojim lekarom o tome da li izbegavanje ovih pet vrsta hrane i pića može pomoći u poboljšanju upravljanja astmom.

Zapamtite, nikakve promene u ishrani ne treba koristiti umesto lečenja astme koje vam je propisao vaš lekar. Ako se vaši simptomi poboljšavaju (ili pogoršavaju), razgovarajte sa svojim lekarom o prilagođavanju vašeg plana lečenja astme.

1. Veštački zaslađivači

Zaslađivač bez kalorija aspartam, koji se obično koristi u dijetalnim gaziranim pićem, jedan je od mnogih aditiva za hranu za koje se sumnja da izazivaju alergijske reakcije. Simptomi alergije na hranu mogu pogoršati simptome astme. Za ljude sa poteškoćama u disanju najbolje je da izbegavaju hemikalije kao što je aspartam koji mogu izazvati alergijske reakcije.

2. Prerađena hrana

Mnogo visoko prerađene hrane, kao što su brza hrana, duboko pržena hrana, upakovana hrana i smrznuta hrana,može da povećava simptome astme. Važno je ograničiti konzumiranje ove hrane i umesto toga se fokusiraju na celo voće i povrće tokom sezone.

Istraživanja sugerišu da je ishrana koja sadrži mnogo masti i prerađene hrane, povezano sa većim rizikom od astme. Iako su dokazi o uticaju specifičnih aditiva na simptome astme ograničeni, možda ćete želeti da budete oprezni u pogledu sledećeg:

Parabeni: Konzervansi koji se koriste u hrani i lekovima.
Tartrazin: Boja koja se koristi u slatkim pićima, sladoledu i hot-dogovima.
Nitrati i nitriti: Konzervansi koji se koriste u prerađenom mesu kao što su viršle.

3. Masna hrana

Deserti, crveno meso i druga masna hrana doprinose gojaznosti, što može pogoršati upalu i funkciju pluća i pogoršati simptome astme. Održavanje zdrave težine je od vitalnog značaja kada imate hronično zdravstveno stanje poput astme. Ako ste gojazni, vaša pluća moraju da rade više, dodaje ona, što može pogoršati simptome astme.

Međutim, ne treba ograničiti ili izbegavati svu masnu hranu. Naime, neke masti, poput onih koje se nalaze u ribi, avokadu, maslinovom ulju, kokosovom ulju, orašastim plodovima i semenkama, zdrave za osobe sa astmom. Masna riba, poput lososa, takođe sadrži omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći ljudima sa astmom u borbi protiv upale. Zamena crvenog mesa ribom kad god je to moguće je uvek dobra ideja.

4. Vino i pivo

Sulfiti, koji se obično koriste kao konzervans u vinu i nekim pivima, mogu pogoršati astmu kod onih sa umerenim do teškim simptomima, Sulfiti se takođe  mogu naći u suvom voću, škampima, kiselim krastavcima i začinima. Najbolje je izbegavati ih ili barem ograničiti unos – ako imate hronične probleme sa disanjem. Takođe je dobra ideja da razgovarate sa lekarom da biste saznali šta treba izbegavati i šta da radite ako imate reakciju.

5. Mlečni proizvodi

Dugo se smatralo da mlečni proizvodi poput mleka i sladoleda pogoršavaju simptome astme jer povećavaju proizvodnju sluzi u plućima. Ali, postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju tu teoriju. Međutim, mlečni proizvodi mogu biti okidač astme kod nekih osoba. Ako vam mlečni proizvodi ne izazovu simptome astme, umerena potrošnja može vam pomoći da se držite uravnotežene, zdrave ishrane. Na primer, grčki jogurt je prepun probiotika i dobar je izvor proteina.

gkrphoto / gettyimages.com