Starinski lekovi za astmu i kašalj: Trebaće vam luk, limun i rotkvica

by | 28.06.2024
Starinski lekovi za astmu i kašalj: Trebaće vam luk, limun i rotkvica

Astma i kašalj su dva od najčešćih zdravstvenih problema. Na sreću, postoje neki tradicionalni lekovi za astmu i kašalj koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Uobičajeno je da ljudi, u nekom trenutku svog života, isprobaju i lekove iz bakinog ormarića za lekove napravljene od prirodnih sastojaka. Tako je to slučaj i sa astmom i kašljem.

Prirodni lekovi za astmu i kašalj

Pre nego što vam otkrijemo najbolje tradicionalne lekove za astmu i kašalj, zapamtite da oni nisu zamena za medicinsku terapiju. Njihova upotreba je uvek komplementarna, koliko god je to moguće uvek uz znanje specijaliste. Hajde da vidimo šta možete da koristite da biste dobili simptomatsko olakšanje. Ovo su efeikasna tri recepta:

Prirodni lekovi za astmu i kašalj: Recept sa lukom

Jedan od glavnih lekova koji se preporučuju u popularnoj oblasti za ublažavanje astme i kašlja je napravljen od vrlo uobičajenog sastojka u kuhinji – crnog luka. Luk se koristio za lečenje izazvane astme u eksperimentima na životinjama, a poznato je da ublažava simptome kao što je kašalj kod infekcija pluća. Hajde da vidimo kako to možete iskoristiti.

Sastojci:

  • Sok od 2 limuna
  • 2 šolje vode (500 ml)
  • ½ kg crvenog ili ljubičastog luka
  • 7 kašika sirovog pčelinjeg meda (175 g)

Priprema: Prvo isecite luk na kolutove, iscedite dva limuna i ostavite sa strane. U tiganju zagrejte šećer na srednjoj vatri. Stalno mešajte dok ne porumeni. Zatim dodajte luk, kuvajte par minuta i dodajte vodu. Stavite smešu da provri na srednjoj vatri dok se voda ne smanji za jednu trećinu. Pustite da se ohladi.

Dodajte med i limunov sok u smešu i dobro promešajte. Ostavite da odstoji preko noći, a ujutru procedite tečnost i čuvajte je u staklenoj posudi. Konzumirajte u umerenim količinama dok imate nelagodu, kako biste dobili olakšanje. Pokušajte da izbegnete uzimanje više od 3 supene kašike dnevno, a medenu smesu čuvajte u frižideru.

Lek na bazi đumbira

Đumbir je takođe opcija za prirodno ublažavanje kašlja. Poznato je da neka od njegovih jedinjenja, kao što su polisaharidi, mogu pružiti blagovremeno olakšanje od epizoda kašlja. Pored toga, postoje dokazi da se njegova antiinflamatorna i imunomodulatorna svojstva mogu koristiti za respiratorna stanja.

Sastojci:

  • 1 kašičica meda (7,5 g)
  • ½ kašičice đumbira u prahu (2 g)
  • Opciono: limunov sok, svež čen belog luka.

Priprema: Dobro pomešajte đumbir sa medom da ga ne biste udahnuli kada ga konzumirate.
Kada dobijete homogeni proizvod, uzmite kašičicu pre svakog obroka. Napomena: đumbir može biti kontraindikovan u nekim slučajevima, posebno ako uzimate bilo kakve lekove, pa je preporučljivo da se prvo konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da ga konzumirate. Ovaj slatki lek čuvajte u frižideru.

Lek od rotkvice i meda

Rotkvica se koristila u kombinaciji sa drugim sastojcima kao terapija za epizode ​​astme. Pretpostavlja se da može inhibirati inflamatorne odgovore, tako da se pojavljuje kao komplementarni tretman za respiratorne komplikacije. Poznato je da med u kombinaciji sa drugim agensima pruža simptomatsko olakšanje od astme.

Sastojci:

  • 1 crna rotkva
  • 3 ili 4 kašike meda (75 ili 100 g)

Priprema: Pre svega, morate dobro oprati rotkvu i ostaviti da se osuši. Izubite rotku stavite med i ostavite da odstoji preko noći u frižideru. Dnevna količina je dve kašikice sirupa – po jedna ujutru i uveče.

Šta još možete učiniti protiv astme i kašlja?

Kao što smo već pomenuli, tradicionalni lekovi mogu doprineti ublažavanju problema kao što su astma i kašalj kada se uzimaju kao dopuna lekarskim indikacijama i dobrim životnim navikama. Oni nisu lek, niti leče sam glavni uzrok.

Dakle, najbolji način za kontrolu oba ova problema je medicinska nega. Posavetujte se sa specijalistom o tome kako da pristupite svakom slučaju i nikada ne koristite ove lekove kao zamenu. Oba kašlja (suv, akutni, hronični i o oni) i astma se mogu lečiti, a to će uraditi vaš specijalista od poverenja.

MixMedia / gettyimages.com