5 NAJBOLJIH NAMIRNICA PRED SPAVANJE

by | 31.07.2023

Određene namirnice pre spavanja mogla bi da vam donesu kvalitetan san

5 NAJBOLJIH NAMIRNICA PRED SPAVANJE  

Dobar san je neverovatno važan za vaše opšte zdravlje. Zato je važno da ga obezbedite. Otkrijte šta treba da jedete uveče pred spavanje

Hrana koju treba da jedete pred spavanje

Generalno se preporučuje da spavate između 7 i 9 sati neprekidnog sna svake noći. To može smanjiti rizik od razvoja određenih hroničnih bolesti, održati mozak zdravim i ojačati imuni sistem. Postoji mnogo strategija koje možete koristiti kako biste obezbedili dobar san, uključujući promene u vašoj ishrani.

Koje su najbolje naminitece pred spavanje

Ovo je spisak hrane koja može da vas opusti i da vam omogući da se konačno naspavate:

1. Badem

Odličan su izvor mnogih hranljivih materija. Bogate su foesforom, riboflavinom i manganom. Smanje rizik od nekoliko hroničnih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Ako želite da jedete bademe pre spavanja da biste utvrdili da li utiču na kvalitet vašeg sna oko šaka bi trebalo da bude adekvatna.

2. Ćuretina

Ćuretina je skroman izvor nekoliko vitamina i minerala, kao što su riboflavin i fosfor. Odličan je izvor selena, sa porcijom od 90 g obezbeđuje dnevne potrebe za ovom supstancom. Sadrži aminokiselinu triptofan, koja povećava proizvodnju melatonina, zato je odlično rešenje za večeru.

3. Kamilica

Konkretno, čaj od kamilice sadrži apigenin. Ovaj antioksidant se vezuje za određene receptore u vašem mozgu koji mogu podstaći pospanost i smanjiti nesanicu.

Jedna studija je pokazala da su žene koje su pile čaj od kamilice dve nedelje prijavile poboljšan kvalitet sna. Takođe, prijavile su da su bile manje depresivne, a ovaj poremećaj je obično povezan sa spavanjem.

4. Kivi

U četvoronedeljnoj studiji, 24 odrasle osobe su svake noći konzumirale dva ploda kivija sat vremena pre spavanja. Na kraju studije, učesnici su zaspali 42% brže nego što je to ranije bio slučaj. Efekti kivija koji podstiču san se pripisuju serotoninu, a to je supstanca koja reguliše cikluse spavanja.

Takođe je sugerisano da antiinflamatorni antioksidansi u kiviju, kao što su vitamin C i karotenoidi, mogu biti delimično odgovorni za njihove efekte koji podstiču san.

5. Beli pirinač

Beli pirinač je zrno koje se široko konzumira kao osnovna hrana u mnogim zemljama. Glavna razlika između belog i smeđeg pirinča je u tome što su belom pirinču uklonjene mekinje i klice. Zbog toga ima manje vlakana, hranljivih materija i antioksidanata.

Ipak, beli pirinač i dalje sadrži pristojnu količinu nekoliko vitamina i minerala. Porcija od 79 g belog pirinča obezbeđuje 19% dnevnih potreba za folatima. Takođe obezbeđuje 21% dnevnih potreba za tiaminom za muškarce i 22% dnevnih potreba za tiaminom za žene. Beli pirinač je bogat ugljenim hidratima i ima nedostatak vlakana što ga čini namirnicom s visokim glikemijskim indeksom.

Jedna studija je uporedila navike spavanja 1.848 ljudi na osnovu njihovog unosa pirinča, hleba ili testenina. Veći unos pirinča bio je povezan sa boljim snom u odnosu na hleb i testenine. Uprkos potencijalnoj ulozi koju jedenje belog pirinča može imati u podsticanju sna, najbolje ga je konzumirati u umerenim količinama zbog relativno niske količine vlakana i hranljivih materija.

Foto: Daisy-Daisy / gettyimages.com