NAJBOLJI I NAJGORI KUĆNI LEKOVI ZA HEMOROIDE

by | 31.07.2023

Poslušajte savete lekara o tome šta smete da radite kod kuće

NAJBOLJI I NAJGORI KUĆNI LEKOVI ZA HEMOROIDE  

Da li vam je muka od trčanja u lokalnu apoteku svaki put kada vam je potrebno nešto za hemoroide? Možda biste želeli da isprobate neki kučni lek? Pokazalo se da ovi lekovi pomažu, ali ima i onih koji mogu da naprave problem.

Budite oprezni s lekovima za hemoroide

Pre svega, hemoroidi su deo naše anatomije i obično ne izazivaju bol. Ali, svaka promena koju primetite oko anusa, naročito krv treba da podstakne da zakažete pregled kod lekara. U nastavku teksta ćemo se baviti onim kućnim lekovima koji mogu da smanje simptome, kao i onima koje ne bri trebalo da koristite.

Najbolji kućni lekovi za hemoroide

Ukoliko je lekar utvrdio da vaši hemoridi nisu alarmantni, možete da isprobate ove kuće lekove:

1. Sedeće kupke

Generalno, stručnjaci preporučuju ljudima s bolnim hemoroidima da sede u toploj vodi 15 minuta i to nekoliko puta dnevno – posebno nakon pražnjenja creva.

Sedeća kupka za hemoroide je uglavnom dostupna u lokalnoj apoteci. Ova mala posuda stane tačno iznad vašeg toaleta i nudi zgodan način da natopite i umirite to područje. Takođe možete samo sedeti u kadi napunjenoj toplom vodom.

2. Psilijum ljuspice

Psilijum ljuspice povećanju unosa vlakana i omekšava stolicu. Pazite da ne preterates količinom jer to može da izazove grčeve u stomaku. Psilium ljuspice omogućavaju redovno pražnjenje creva. Kada je vaša stolica mekana i lako prolazi veća je verovatnoća da će se hemoroidi povući. Obavezno pijte puno vode ako uzimate ove ljuspice.

3. Aloe vera

Antiinflamatorna svojstva aloe vere mogu pomoći u smirivanju upale hemoroida. Za nanošenje na područje anusa koristite samo čistu, organsku aloju, a ne onu koja se nalazi u kremama

Najgori kućni lekovi za hemoroide

Možda ste takođe čuli za ova dva domaća leka za brzo uklanjanje hemoroida, ali lekari savetuju da ih izbegavate.

1. Jabukovo sirće

Neki pacijenti kažu da jabukovo sirće može doneti trenutno olakšanje hemoroidima, smanjujući svrab i bol. Ali, ono se ne preporučuje jer može da iritira kožu usled prekomerne upotrebe i pogorša probleme.

2. Ulje čajevca

Neki ljudi kažu da antiseptička i antiinflamatorna svojstva ulja čajevca mogu smanjiti oticanje i svrab uzrokovane hemoroidima. Ipak ga ne bi trebalo koristiti jer još uvek nisu urađena detaljna naučna istraživanja o njegovom dejstvu na hemoroide.

I na kraju, uvek se konsultujte s lekarom pre nego što isprobate kućni lek i ako se pojave problemi sa bilo kojim tretmanom, odmah prekinite pokušaj lečenja hemoroida kod kuće.

Zapamtite, da biste pomogli u lečenju i prevenciji hemoroida, važno je jesti dovoljno vlakana (25 g dnevno za žene, 38 g dnevno za muškarce) i piti najmanje osam čaša vode dnevno. Ove promene u ishrani mogu olakšati pražnjenje creva.

Foto: mescioglu / gettyimages.com