Moćno ulje noćurka u borbi protiv alkoholizma: Evo kako se pravi i koristi

by | 28.06.2024
Moćno ulje noćurka u borbi protiv alkoholizma: Evo kako se pravi i koristi

U borbi protiv alkoholizma može da pomogne i bilje. Pričaćemo vam o divnoj biljci noćurku, njenom ulju i njene blagotvorne načine na koji utiče na telo i na zdravlje. 

Žuti noćurak je dvogodišnja biljka iz porodicpomogne ie pupoljki (Onagraceae), a dobio je ime po svojim žutim cvetovima koji su otvoreni samo noću. Noćurak se proširio iz Južne Amerike na ostatak kontinenta, a u 17. veku prenet je u Evropu, gde se prvo gajio kao ukrasna biljka, a potom i kao lek. Indijanci su ga koristili za ublažavanje kožnih bolesti, čireva i rana, te lečenje astme, prehlade i gripa. Najčešće se koristi u obliku ulja koje se dobija hladnim ceđenjem semenki.

Fitoterapijom protiv alkoholizma i mnogih tegoba

Ulje žutog noćurka sadrži dve važne nezasićene masne kiseline: esencijalnu alfa-linolensku (organizam nije sposoban da je sam proizvodi, već se mora unositi hranom) i gama-linolensku (telo može da je proizvede od sirovina koje izdvaja iz hrane).

Alfa-linolenska kiselina ”hrani” mozak, povoljno deluje na živce, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, dok gama-linolenska jača imunološki sistem, reguliše sintezu i sekreciju hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline, ali i biološki aktivnog vitamina F.

Nezasićene masne kiseline posebno su osetljive na delovanje slobodnih radikala i u tom procesu mogu i same da postanu štetne, pa se zato onima koji u većim količinama uzimaju ulje žutog noćurka preporučuje da unose što više antioksidanata.

Lekovita svojstva i primena žutog noćurka

Ulje noćurka čisti krv, snižava nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju, smanjuje visok krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena, pa pomaže u lečenju hemoroida. Preporučuje se i osobama koje pate od reume, artritisa, gihta, te za ublažavanje predmenstrualnih i klimakteričnih tegoba.

Smatra se da ulje žutog noćurka može da zaustavi degenerativne promene izazvane multiplom sklerozom, ublažava stres, nervozu i depresiju, smanjuje želju za alkoholom.
Takođe, koristi se u lečenju neurodermatitisa, akni, ekcema, lišaja, psorijaze, gnojnih upala kože, čireva i rana. Listovi noćurka upotrebljavaju se za ublažavanje kašlja, u lečenju prehlada, gripa, upala grla i krajnika, bronhitisa, astme, kao i dijareje. Primenom ulja žutog noćurka postiže se balans hormona i sprečavaju neprijatni simptomi koji prethode pojavi menstruacije (predmenstrualni sindrom – PMS).

Ulje žutog noćurka protiv alkoholizma

Ulje žutog noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom na to da alkohol sprečava pretvaranje linolenske u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije koja, pak, podstiče potrebu za alkoholom. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog noćurka posredno eliminiše i želju za pićem. Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ih ulje žutog noćurka štiti.

Kako se pravi ulje od žutog noćurka?

Izgnječiti 4-5 kašika semena nocurka i preliti sa 2 dl bademovog ulja. Ostaviti zatvoreno da odstoji 7-10 dana, uz svakodnevno mućkanje, a onda procediti u čistu flašicu. Čuvati na tamnom i hladnom mestu. U pravilu, noćurak se uzima u dozi od jedne čajne žličice, dva puta dnevno nakon jela. Nakon jednog ciklusa uzimanja (1 ciklus = 21 dan) preporučuje se napraviti pauzu od najmanje dve nedelje.

Nuspojave su jako retke, a mogu očitovati pojavom mučnine, osipa ili dijareje. Epileptičari ne bi trebalo da uzimaju ulje noćurka.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com