Evo šta se dešava sa telom kada prestanete da pijete alkohol na 30 dana

by | 07.01.2024
Evo šta se dešava sa telom kada prestanete da pijete alkohol na 30 dana

Ukoliko ne pijete alkohol mesec dana možete da imate višestruke zdravstvene koristi. Pomaže u regenerisanju ketre, smanjuje kardiovaskularne tegobe i još mnogo toga.

Osobe koje piju u društvu i umereno piće, ova jednomesečna pauza neće mnogo uticati na njihova tela. Međutim, za ljude koji prekomerno piju, suzdržavanje od alkohola na mesec dana može doneti promene.

Šta se dešava s telom kada prestanete da pijete alkohol?

Studije pokazuju da osobe koje mnogo konzumiraju alkohol imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Samo jednomesečna pauza i neunošenje ni kapi pića može da donese neke promene u organizam.

Ako izbacite alkohol na mesec dana – ovo možete da očekujete

Za one koji piju često ili preterano, jednomesečno pauziranje može pomoći telu na sledeće načine.

1. Oporavlja se jetra

Ciroza jetre (teški ožiljci na jetri) može se pojaviti tokom vremena kod onih koji prekomerno piju. To se ne dešava za jedan dan, ali kod svakog ko mnogo pije, a to je više od dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene, dolazi do masnih promena na jetri. Kada prestanete da pijete , te promene su reverzibilne i jetra se oporavlja.

Pozitive promene, odnosno regeneracija jetre mogu desiti u roku od nekoliko nedelja. U odsustvu alkohola jetra može da se “fokusira” na druge poslove, kao što je razbijanje drugih toksina koje proizvodi telo, metabolizam masti i viška hormona koji se moraju razgraditi.

2. Smanjuje se rizik od srčanih oboljenja

Alkohol se metaboliše pomoću jetre i enzima koji se zove dehidrogenaze. Međutim, kada previše pijete, enzim postaje zasićen i metaboliše ga drugi enzim.

Na taj način proizvodi se mnogo slobodnih radikala za koje je poznato da oksidiraju loš holesterol (LDL). A, kada se LDL oksidira, taloži se na karotidnim arterijama te ih na taj način sužava.

S druge strane, ako pijete umereno, alkohol ne utiče na LDL i umesto toga povećava dobar holesterol (HDL).

Pijanje jedne ili dve čaše vina jednom ili dva puta nedeljno ima neke zdravstvene prednosti, posebno za muškarce preko 40 godina; smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

3. Smanjuje rizik od raka

Nacionalni toksikološki program Ministarstva zdravlja i ljudskih službi SAD navodi alkohol kao poznati karcinogen za ljude u svom Izveštaju o kancerogenima.

Izveštaj navodi da se rizik osobe od razvoja raka povezanog sa alkoholom povećava sa velikim konzumiranjem alkohola. Prikazane su veze između konzumiranja alkohola i razvoja sledećih vrsta raka: na glavi i vratu, jetri, dojci  debelom crevu.

4. Olakšava gubitak težine

Prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do povećanja telesne težine, što znači da bi ukidanje alkohola moglo dovesti do gubitka težine za neke ljude.

Alkohol ima mnogo kalorija, kao i šećera. Ako ljudi koji mnogo piju, eliminišu alkohol na duži vremenski period, mogli bi da smršaju, smanje masti na stomaku, regulišu trigliceride.

5. Smanjuje rizik od oštećenja moždanih funkcija

Postoji razlog zašto je zakonska starosna granica za piće 21 godina. Alkohol tinejdžerima mož predstavljati veliki problem. Može izazvati gubitak pamćenja i ometanje razvoja mozga. Isto važi i za osobe koje preterano piju.

6. Poboljšava san

Iako mnogi misle da će im konzumiranje alkohola pre spavanja pomoći da odustanu i spavaju, sasvim je suprotno.

Istraživanja pokazuju da pijenje velikih količina alkohola pre spavanja može da dovede do lošeg kvaliteta sna kasnije tokom noći. Za one sa zloupotrebom alkohola i zavisnošću, uslovi su povezani sa hroničnim poremećajem sna, nižim sporotalasnim snom i bržim pokretom očiju.

Ostale prednosti

Pored zdravstvenih benefita, suzdržavanje od alkohola na mesec dana ili duži vremenski period, za početak može da vam uštedi novac. Ako računate troškove pića u restoranima, barovima i klubovima, iznos bi mogao biti veći. Pored toga, dodajte stvari kao što je plaćanje taksija da biste izbegli vožnju pod dejstvom alkohola.

Najbolju korist od alkohola dobijate kada pijete umereno. Odricanje od alkohola na mesec dana, a onda vraćanje na prekomerno pijenje je loša ideja. Ako već ne možete bez alkohola, onda barem smanjite unos na minimalnu količinu.

Ukoliko imate jak karakter, i suzdržavate se od alkohola u periodu od 90 dana, imećate i te kako više zdravstvene koristi.

ronstik / gettyimages.com