Maline poboljšavaju varenje, regulišu hormone i podmlađuju

by | 13.06.2024
Maline poboljšavaju varenje, regulišu hormone i podmlađuju

Maline su jedno od najpopularnijih bobica na svetu. Zbog brojnih korisnih svojstava  smatraju se superhranom. Saznajte koje su njene zdravstvene koristi i da li mogu nekome štetiti.

Malo kalorija, puno vitamina, divan ukus i mirisna aroma dovoljni su da uključite maline u svoju ishranu tokom leta. Ali ima mnogo pozitivnih efekata. Reći ćemo vam zašto su maline toliko važne, zdravstvene koristi i štete od bobica.

Zašto su maline superhrana?

Maline su jedno od najpopularnijih bobica na svetu. Kao i svako bobičasto voće, mogu i treba da se jedu sveže (sezona zrenja za rane sorte je jun, za kasne sorte je avgust), a od njih možete praviti deserte, smutije, konzerve, džemove. Ovo bobičasto voće sadrži vitamine, minerale, vlakna i antioksidante koji su veoma neophodni za naše zdravlje.

Lekovita moć maline

Maline sadrže velike količine antioksidanata i fitonutrijenata. Ove supstance mogu pružiti zaštitu od bolesti. Sadrži salicilnu i folnu kiselinu, koji povećavaju imunitet i ubrzavaju lečenje bolesti (zbog toga su maline toliko popularne kod prehlade, ali vredi zapamtiti da se džem od maline ne može staviti u kipuću vodu, uništava njegova korisna svojstva). Ovo su neka od lekovitih svojstava maline:

Poboljšava varenje

Maline su jedan od najbogatijih izvora vlakana i sadrže 6,5 g na svakih 100 g bobičastog voća. Visok sadržaj vlakana i vode u malinama promoviše zdravlje gastrointestinalnog trakta. Vlakna sprečavaju zatvor i promovišu zdravo crevno okruženje. Takođe, konzumiranje više dijetetskih vlakana može podstaći rast korisnih bakterija. Ovo može imati pozitivan efekat na ljude sa gojaznošću, metaboličkim sindromom i hroničnom bolešću creva.

Poboljšana pamćenje i koncetraciju

Prema naučnicima, jedinjenja nazvana flavonoidi koja se nalaze u malinama mogu poboljšati pamćenje, koordinaciju, performanse i koncentraciju. Bobica takođe sadrži vitamine C i E, koji mogu poboljšati proces pamćenja informacija sa godinama. Redovna konzumacija ovih vitamina smanjuje rizik od razvoja demencije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Prevencija anemije

Maline sadrže dosta gvožđa (0,7 mg na 100 g), koje je odgovorno za povećanje nivoa hemoglobina, što znači da će bobica pomoći u sprečavanju anemije. Normalan nivo hemoglobina stimuliše protok krvi, što podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Zdrav sjaj se takođe dobija uz normalan nivo hemoglobina u telu.

Maline podmlađuju

Maline su bogate vitaminom C, a ovaj vitamin je neophodan za proizvodnju kolagena, proteina koji promoviše zdravlje kože i zarastanje rana. Kolagen daje koži elastičnost i glatkoću – podmlađuju je.

Jedna porcija malina sadrži oko trećinu preporučene dnevne vrednosti vitamina C.
Opet, zahvaljujući ovom vitaminu maline imaju snažan antioksidativni efekat. Antioksidansi su supstance koje mogu da uspore ili spreče neke oblike oštećenja ćelija štiteći ćeliju od oksidativnog stresa. A ovo najbolje utiče na zdravlje, kao i na izgled. Antioksidansi pomažu ženama da produže mladost štiteći od prevremenih bora.

Prednosti za trudnice

Trudnice treba da obrate pažnju ne samo na bobice, već i na listove maline. Tokom ovog perioda, oni mogu biti veoma potrebni, jer imaju neophodna svojstva:

Hormonska ravnoteža: Veruje se da listovi maline (od kojih se može praviti čaj ili infuzije) mogu pomoći u balansiranju hormona, što je važno za žene, a posebno je korisno tokom trudnoće, kada je nivo hormona u stanju konstantne fluktuacije.

Tonus materice: Veruje se da čaj od listova maline deluje kao tonik za matericu, pomaže u toniranju i jačanju mišića. Ovo je posebno korisno kasnije u trudnoći jer može pomoći u pripremi materice za porođaj i možda podstaći efikasnije kontrakcije.

Kontraindikacije

Maline se smatraju sigurnim prehrambenim proizvodom. Međutim, mogu izazvati alergiju. Zbog toga osobe koje su tome skloni treba da budu oprezniji sa malinama. Alergija se može manifestovati simptomima kao što su svrab kože, suzenje, curenje iz nosa, dijareja i otok.

Takođe, obratite pažnju u na interakcije sa lekovima. Maline možda neće dobro reagovati sa sledećim lekovima:

  • Kombinacija sa stimulansima kao što su amfetamini može povećati krvni pritisak i rad srca.
  • Kombinacija sa varfarinom (lek koji se koristi za sprečavanje krvnih ugrušaka) može izazvati pojačano krvarenje.
  • Ne možete kombinovati maline sa lekovima za dijabetes (treba ih razdvojiti po vremenu).
  • Ne treba jesti maline dok uzimate aspirin i druge antipiretike, jer sadrže dosta salicilne kiseline, koja može izazvati unutrašnje krvarenje.

KateSmirnova / gettyimages.com