Lekovita salata: Matovilac za zdravlje očiju i u borbi protiv anemije

by | 04.07.2024
Lekovita salata: Matovilac za zdravlje očiju i u borbi protiv anemije

Da li ste znali da je matovilac bogat vitaminima A, C i B kompleksa, kao i gvožđem. Ne samo da jača vid nego i krvnu sliku. I ne samo to, nego pomaže i da se holesterol drži pod kontrolom.

Matovilac je lekovita salata i smatra se da je najhranljivija sorta zelene salate koja postoji. Njen divan orašasti ukus osigurava da će vaše salate i zeleni smutiji sa matovilcom biti pravi hit. Ako još niste uvereni da bi ova neopevana zelena salata trebalo da bude zvezda večerašnje večere, pogledajte pregled divnih zdravstvenih prednosti ove salate.

Da li je matovilac lekovit?

I te kako! Matovilac ima impresivan profil nutrijenata i lekovitih matrija. Hajde da ratmotrimo neke stavke:

Matovilac je bogat vitaminom C

Naučnici tvrde da je matovilac bogat vitaminom C. Na primer, samo 100 g ove salate obezbeđuje 64% vitamina C. Fakički, sadrži istu količinu ovog vitamina kao i sok od limuna. Vitamin C je možda najpoznatiji po svojim antioksidativnim efektima, ali takođe igra ključnu ulogu u brojnim drugim telesnim funkcijama.

Na primer, pomaže vašem telu da proizvodi kolagen, protein koji pomaže da vaša koža bude glatka, a kosti, zubi i arterije jake. Pored toga, jedenje više hrane bogate vitaminom C – kao što je zelena salata – jedan je od najčešćih saveta za ishranu za prevenciju prehlade.

Sadrži  provitamin A

Većina ljudi povezuje provitamin A sa narandžastim povrćem, kao što su šargarepa i kajsije, ali postoji i dosta zelenog lisnatog povrća koje je prepuno ovog hranljivog materija za zaštitu vida. Samo jedna 30 g svežeg matovilca, na primer, obezbeđuje neverovatnih 18% dnevne vrednosti za vitamin A (u obliku karotenoida).

Osim što održava zdravlje vaših očiju, vitamin A je ključan za zdravu sluzokožu. Takođe deluje kao antioksidant, pružajući zaštitu od oštećenja slobodnih radikala povezanih sa mnogim hroničnim bolestima i preranim starenjem.

Vitamin B za zdrav metabolizam i imunitet

Verovatno ste čuli da su banane, paprike i pšenične klice dobri izvori vitamina B6. Ali da li ste znali da je matovilac takođe odličan izvor ovog važnog vitamina B kompleksa? Naime, 100 g ove salate 14% dnevne vrednosti za vitamin B6.

Takođe poznat kao piridoksin, vitamin B6 je raznovrsna hranljiva materija koja obavlja širok spektar funkcija u telu. Uključen je, na primer, u metabolizam aminokiselina (proteina), ugljenih hidrata i lipida (masti), kao i u kognitivni razvoj i imunološku funkciju. Takođe može pomoći da se popravi oštećeno vezivno tkivo i spreči nakupljanje toksina i nadimanje, zbog čega se smatra vitalnom komponentom anticelulitne dijete.

Salata bogata gvožđem

Rame uz rame sa smapaćem, motovilac se može pohvaliti sadržajem gvožđa. Na primer, 100 g matovilca sadrži 2,2 miligrama gvožđa (ili 12% dnevne vrednosti). Ukoliko patite od nedostaje gvožđa i pokušavaju da povećaju unos ovog vitalnog minerala.

Imajte i ovo na  na umu: gvožđe koje se nalazi u povrću, uključujući matovilac, nije hem gvožđe – vrsta gvožđa gvožđe koje naše telo ne apsorbuje kao i gvožđe koje se nalazi u mesu i živini. Zbog toga se ljudima koji pate od nedostatka gvožđa obično se savetuje da jedu više mesa i živine (ili uzimaju visokokvalitetne suplemente gvožđa) kako bi brzo snabdeli svoje telo hem gvožđem koji se može apsorbovati.

Hranljive materije za zdravlje srca

Ako nutritivne i zdravstvene prednosti matovilca o kojima smo do sada govorili nisu dovoljni, pričitajte i ovo: Matovilac je je takođe odličan izvor kalijuma i bakra, od kojih su oba poznata po zdravlju srca zaštitna svojstva.

Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, dok bakar pomaže u održavanju nivoa holesterola pod kontrolom. Pored toga, studije su povezale nedostatak bakra sa abnormalnim elektrokardiogramima, netolerancijom na glukozu i visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom).

Sve ovo je i više nego dovoljno da uključite ovu salatu u svoju ishranu, jer zaista donosi mnoge zdravstvene benefite.

tycoon751 / gettyimages.com