Bokvica kao narodni lek za peptični ulkus i infekciju urinarnog trakta

by | 12.06.2024
Bokvica kao narodni lek za peptični ulkus i infekciju urinarnog trakta

Bokvica kao narodni lek se koristi stotinama godina. Ova lekovita biljka može da pomogne u slučaju mnogih tegoba zahvaljujući svojim lekovitim dejstvima. Saznajte u kojim slučajevima se koristi.

Ženska bokvica ili trputac Bokvica je poreklom iz većeg dela Evrope i severne i centralne Azije, ali se proširio na druge delove sveta zbog svoje sposobnosti da raste gde god ima dovoljno vode. Njeni glatki listovi sa paralelnim venama narastu do 15 cm u dužinu i 10 cm u širinu. Usred leta proizvodi dugačke cvetne stabljike sa malim belim cvetovima.

Bokvica kao narodni lek za mnoge tegobe

Iako trputac neki smatraju korovom, on je jedan od najzastupljenijih i najrasprostranjenijih lekovitih useva na svetu. Listovi se prvenstveno koriste kao lek, ali seme se može koristiti i kao laksativ. Biljka se može koristiti za ublažavanje bronhitisa, opekotina, kašlja, dermatitisa, ujeda insekata, peptičkih čireva, infekcija urinarnog trakta i zarastanja rana.

Bokvica kao narodni lek: Evo kako se koristi

Bokvica se može brati tokom cele godine. Seme trputca se može sakupljati krajem leta kada su suve i smeđe. Nakon sakupljanja čuvajte seme u hermetički zatvorenoj posudi i suvo lišće. Evo na koji način može da se koristi u slučaju raznih tegoba:

Bronhitis

Bokvica kao narodni lek pomaže u smanjenju lučenja sluzi u disajnim putevima i smanjenju upale radi uklanjanja bronhitisa. Pijte tri šolje čaja dnevno napravljenog od 1/2 kašičice osušenih listova trputca prelivenih šoljom ključale vode.

Kašalj

Bokvica smiruje kašalj iz istih razloga iz kojih je koristan u borbi protiv bronhitisa. Napravite čaj od 1/2 kašičice osušenih listova trputca prelivenih šoljom ključale vode.

Opekotine

Antiinflamatorna svojstva trputca pomažu u popravljanju oštećenog tkiva. Nanesite ceo list sveže i oprane bokvice direktno na opekotinu kao oblog.

Dermatitis

Bokvica pruža olakšanje kod dermatitisa, otrovnog bršljana i drugih stanja kože zbog svoje sposobnosti da izvlači toksine i umiruje i smanjuje upalu. Nanesite cele listove cveže i oprane bokvice direktno na zahvaćeno područje.

Ujedi insekata

Nakon što izvuče toksin iz ujeda i uboda buba, trputac može sprečiti razvoj otoka i osipa. Možete lečiti ujede buba i ubode tako što ćete naneti melem od trputca i/ili natopiti krpu u čaj od trputca i držati je uz zahvaćeno područje.

Peptični ulkus

Čaj od trputca može da umiri unutrašnja, upaljena crevna stanja, kao što su upalni problemi creva i peptički čirevi, zbog svojih antiinflamatornih efekata i svojstava zarastanja tkiva. Popijte čaj napravljen od 1/2 kašičice suvog lišća trputca prelivenih šoljom ključale vode.

Infekcija urinarnog trakta

Bokvica može pomoći u ublažavanju simptoma infekcija urinarnog trakta kada se konzumira u čaju zbog svojih antiinflamatornih svojstava i svojstava zarastanja tkiva. Napravite čaj od 1/2 kašičice osušenih listova trputca prelivenih šoljom ključale vode.

Snezhana Kudryavtseva / gettyimages.com