DOMAĆI MELEM PROTIV OPEKOTINA

by | 16.05.2023

Napravljen od prirodnih sastojaka, pospešiće regeneraciju oštećene kože

 

Koliko puta se samo desilo da ste se opekli dok ste kuvali ili nešto drugo radili, a nemate melem protiv opekotina u kući? Zato odvojte malo vremena i napravite domaći lek koji ćete uvek imati pri ruci, koji će umiriti bol i pomoći da se opekotina brže iceli.

DOMAĆI MELEM PROTIV OPEKOTINA

Melem protiv opekotina svima treba

U narodnoj medicini postoji nekoliko biljka koje su pravo blago za oštećenu kožu, zbog čega su u sastavu ovog starog, isprobanog melema.

Bilje koje regeneriše oštećenu kožu:

Gavez: Sadrži alantoin, antiinflamatornu fitohemikaliju koja stimuliše stvaranje novih ćelija i ubrzava zarastanje.

Neven: Sadrži antibakterijska, antifungalna, antiinflamatorna svojstva koja ga čine idealnim za opekotine. Deluje na površinsko skupljanje tkiva i povećava protok kiseonika što ubrzava zarastanje rana.

Ženska bokvica (trputac): Kao i gavez sadrži alantoin koji ubrzava zarastanje. Ova biljka se koristi u slučaju uboda insekta, kod rana koje teško zarastaju. Sprečava upalu i umiruje bol.

Kantarion: Sadrži antibakterijska, antiinflamatorna i analgetička svojstva zahvajujući kojim se oštećena koža brže regeneriše i smanjuju se šanse za nastanak ožiljaka.

Recept za domaći melem protiv opekotina

Sastojci:

  • 1 šolja ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike lista gaveza
  • 2 kašike nevena
  • 2 kašike lista ženske bokvice
  • 2 supene kašike kantariona
  • 30 – 40 g pčelinjeg voska
  • 50 kapi ulja lavande

Priprema: Uspite u šerpu malisnovo ulje i bilje, kuvajte na pari oko 60 minuta uz povremeno mešanje. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 48 sati. Procedite i sipajte ulje u šerpu. Dodajte vosak i zagrevajte na pari sve dok se vosak ne rastopi. Sklonite s šporeta i kad se malo prohladi dojate ulje lavande i dobro promešajte. Prespite melem u teglice ili kutijice s poklopcem. Čuvajte na hladnom mestu.

Kako se primenuje

Povređeno mesto nežno operite blagim sapunom, čistim rukama namažite melem preko opekotine. Previjte sterilnom gazom, fiksirajte flasterom i ostavite da melem deluje preko noći. Ujutru skinite gazu, a preko dana nekoliko puta mažite opekotinu nevenovim uljem.Ponavljajte ovaj proces sve dok oštećeneo mesto ne bude prekiriveno novom, ružičastom kožom.

Napomena: Ulje nevena se priprema tako što se trećina tegle napuni suvim cvetovima nevena i prelije maslinovim uljem. To stoji minimum tri nedelje. Nakon toga se procedi i čuva na tamnom i hladnom mestu.

 

Foto: svehlik / gettyimages.com