ZBOG OVIH HORMONA ŽENE UBRZANO STARE

by | 17.09.2022

Prirodna rešenje koja pomažu da regulišete nivo estrogena, koritzola, melatonina

 

Naučnici tvrde da naše telo sintetiše oko stotinu hormona, od kojih je šest važno za žensku lepotu.

Oni doprinose elastičnosti kože, čuvaju mladost,  doprinose dobrom raspoloženju. Ako nisu u ravnoteži, problem se može ublažiti prirodnim putem.

Estrogen

Estrogen utiče da ćelije fibroblasta proizvode kolagen i elastin. Kada se nivo ovog hormona smanji, pojavljuju se bore, ali nije reč samo o koži – što je niži nivo estrogena, to se telo brže troši.

Kako da povećate nivo estrogena?

Hrana: Sojino mleko, smeđi pirinač, laneno seme, sveže povrće i voće. Naučnici tvrde da proizvodi od mesa potiskuju proizvodnju estrogena, zbog čega je bolje smanjiti potrošnju životinjskih proteina.

Kozmetika: Kreme koje sadrže fitoestrogene, naročito one sa korenom sladića bore se protiv starenja.

Hormon rasta – somatotropin

 Kada su nivoi somatotropina smanjeni, mišići se smanjuju, dok masnoća i bore počinju da se pojavljuju u prekomernim količinama, raspoloženje se pogoršava, a izdržljivost smanjuje.

Kako da prirodnim putem povećate nivo hormona rasta?

Fizička aktivnost: Hodanje brzinom od oko 4 km na sat, vežbe sa tegovima (10–15 ponavljanja za svaku ruku). Bolje je ako trening snage prethodi aerobnoj vežbi – prvo radite sa tegovima, a zatim hodajte. Naravno, šetnja napolju je najbolja opcija.

Promene temperature: Poseta sauni ili tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom stimuliše proizvodnju hormona rasta.

DHEA (Dehidroepiandrosteron)

DHEA je hormon koji deluje umirujuće i efikasan je protiv starenja. Telo  ga proizvodi do 30. godine, i tada tonus mišića počne da opada, krvni sudovi postaju krhki, a koža gubi elastičnost.

Kako da podignete nivo prirodnim putem?

Uključite zdrave masti u vašu ishranu. Naše telo proizvodi DHEA uz pomoć njih. Orašasti plodovi, semenke, masna riba i avokado sadrže esencijalne polinezasićene masne kiseline.

Jedite proteine za doručak: Oni pomažu u borbi protiv promena raspoloženja i stabilizuju nervni sistem na samom početku dana.

Melatonin

Melatonin reguliše naš dnevni ritam. Nedostatak melatonina dovodi do pojave bora, gubitka kose i stvaranja pigmentnih mrlja.

Kako da podignete nivo melatonina?

Hrana: Melatonin se nalazi u bananama, paradajzu, pirinču i kukuruzu.

Alkohol, pušenje i kofein imaju suprotan efekat. Kada ih konzumirate, proizvodnja ovog hormona prestaje. Neki lekovi kao što su betablokatori, hipnotici i antiinflamatori imaju isti efekat.

Kortizol

Visok nivo hormona stresa dovodi do preranog starenja. U zavisnosti od tipa kože, negativni efekat kortizola se manifestuje na različite načine – od sive boje lica, do suve i kože koja se ljušti, do dubokih bora i maske kože i akni. Ovaj hormon razgrađuje vlakna kolagena i čini kožu mlitavom.

Kako smanjiti nivo kortizola i stresa?

Pijte dovoljno vode: čak i mala dehidratacija povećava nivo ovog hormona. Dodaci ishrani sa ružinim korenom smanjuju nivo anksioznosti i kortizola.

Slušajte dobru muziku. Naučnici kažu da muzička terapija smanjuje nivo stresa.

Insulin

Insulin povećava nivo glukoze u krvi, i kad god se poremeti, na koži se pojavljuju rani znakovi starenja. Visok nivo šećera dovodi do pojave bora, kao i do kože koja visi.

Zbog povećanog nivoa glukoze, proces koji se zove glikacija (vezivanje molekula šećera i proteina) teče brže nego što bi trebalo u određenoj starosti, što dovodi do uništenja kolagena i elastina. Elastična koža tada postaje krhka i dehidrirana.

Kako da zaštitite kožu od viška šećera?

Konsultujte se sa lekarom da biste utvrdili nivo šećera. Nakon konsultovanja sa specijalistom, možete da počnete tretiranje problema.

Kozmetika: kreme i serumi sa retinoidima (vitamin A i njegovi derivati) stimulišu proizvodnju kolagena. Ovi kozmetički proizvodi treba da sadrže vitamine C i E i zeleni čaj – svi oni rade kao antioksidanti.

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom svakodnevno čak i zimi. Sunčevi zraci uništavaju elastinska vlakna i doprinose brzom starenju.