Da li ste probali mleko od kamilice? Ovaj napitak opušta i sprečava letnje prehlade

by | 23.06.2024
Da li ste probali mleko od kamilice? Ovaj napitak opušta i sprečava letnje prehlade

Mleko od kamilice često nazivaju “majčinim zagrljajem”, jer jača imunitet, okrepljuje organizam i sprečava letnje prehlade. Možete da ga pijete tokom cele godine.

Kamilica je vekovima popularan biljni lek. U Rimu se koristio za lečenje glavobolje, au Egiptu su verovali da može pomoći u lečenju groznice. Ali ova skromna biljka ima neke ozbiljne prednosti, pokazuju istraživanja. Kamilica je poznata po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima, a kada se kombinuje sa mlekom bez mleka, može vam pomoći da zaspite.

Mleko od kamilice jača imunitet

Kamilica sadrži flavonoide i terpenoide koji imaju antioksidativna svojstva. Antioksidanti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, što može doprineti jačanju imunološkog sistema. Kamilica ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu, što je važno za održavanje zdravog imunološkog sistema. Kamilica pomaže u sprečavanju prehlade.

Ova biljka je poznata po svojim umirujućim svojstvima koja mogu poboljšati kvalitet sna. Dobar san je ključan za zdrav imuni sistem jer omogućava telu da se regeneriše i ojača. Ovo mleko je takođe bogato vitaminima D i B, kalcijumom i drugim hranljivim materijama koje su važne za imuni sistem. Neka istraživanja su čak pokazala da kamilica može pomoći u sprečavanju rasta raka, smanjenju upale i smanjenju šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom.

Šta je mleko od kamilice?

Mleko od kamilice se obično pravi namakanjem cvetova kamilice u toplo mleko. Često se konzumira pre spavanja kako bi se promovisalo opuštanje i poboljšao kvalitet sna. Iako neki recepti zahtevaju kravlje mleko, možete koristiti bilo koji oblik biljnog mleka koji volite da ga napravite.

Šolja toplog mleka je još jedan prastari lek za spavanje, a to je zato što mleko ima visok sadržaj triptofana, aminokiseline koja povećava nivo serotonina u mozgu. Serotonin je prekursor melatonina, jednog od hormona koji pomaže u regulisanju sna. Ali ne morate da pijete mlečno mleko da biste dobili svoju dozu triptofana. Alternative biljnom mleku kao što su bademovo, sojino i ovseno mleko takođe sadrže triptofan, plus sve one nude istu utešnu toplinu nakon što su zagrejane na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici.

Šolja toplog mleka je još jedan prastari lek za spavanje, a to je zato što  Alternative biljnom mleku kao što su bademovo, sojino i ovseno mleko takođe sadrže triptofan, plus sve one nude istu utešnu toplinu nakon što su zagrejane na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici.

Kako napraviti mleko od kamilice?

Sastojci:

  • 400 ml kravljeg ili bademovog mleka
  • 100 ml filtrirane vode
  • 1 kašika suvih cvetova kamilice
  • 1/2 kašičice vanile u prahu
  • 1 kašičica sirovog ili manuka meda ili polena pčela
  • 1 kašika mlevenog semena lana
  • 1/2 kašičice jabukovog sirćeta

Priprema: Postavite šerpu na umerenu vatru i sipate bademovo mleko, vodu, cvetove kamilice (ili kesice čaja), vanilu u prahu i sve ostalo. Pustite da proključa, a zatim kuvajte 5-10 minuta. Procedite u blender, dodajte laneno seme, med i pčelinji polen i blendirajte velikom brzinom 30 sekundi. Procedite i služite toplo.

TanyaLovus / gettyimages.com