Dekubitus: Kako sprečiti i pravilno negovati ovo oštećenje kože?

by | 23.06.2024
Dekubitus: Kako sprečiti i pravilno negovati ovo oštećenje kože?

Dekubitus su rane od povrede kože i potkožnih tkiva koje su rezultat produženog pritiska na kožu. Osobe koje su vezane za krevet, kao i one u invalidskim kolicima su posebno ugrožene.

Redovnim pregledima kože i savetima o promeni položaja mogu značajno da smanje rizik od dekubitusa. Kada je u pitanju lečenje, ortopedska nega se proteže na negu i zbrinjavanje rana, sprečavanje infekcije i modifikacije životnog stila.

Šta je dekubitus?

Dekubitus se obično razvijaju na koži koja pokriva koštane delove tela kao što su kukovi, pete i repna kost. Faktori koji doprinose nastanku rana su pritisak i trenje. Specijalisti ortopedije igraju ključnu ulogu u prevenciji i lečenju rana.

Kako sprečiti dekubitus?

Iako prevencija i medicinski tretman uvek treba da budu prioritet, postoje i kućni lekovi za dekubitus koji mogu da dopune medicinsku intervenciju:

Redovne promene položaja

Redovne promene položaja mogu značiti razliku između razvoja dekubitusa. To bi moglo biti jednostavno prebacivanje iz položaja na leđima na bok. Za korisnike invalidskih kolica, podizanje ili pomeranje težine može napraviti značajnu razliku. Uključivanje rasporeda za promenu položaja može biti korisno, stvarajući rutinu koju je lako pratiti.

Tokom ovih promena, takođe je od suštinskog značaja da proverite kožu da li ima ranih znakova dekubitusa, uočavajući sve probleme pre nego što eskaliraju. Na kraju, potražite savet od specijaliste ortopeda kako biste osigurali pravilne tehnike repozicioniranja.

Nega i higijena kože

Održavanje čiste, suve kože podrazumeva više od redovnog kupanja. Nakon kupanja nanesite hidratantne kreme kako biste sprečili isušivanje kože, što može pogoršati dekubitus. Ne zaboravite da koristite proizvode koji su nežni za kožu i izbegavajte one sa jakim hemikalijama koje mogu izazvati iritaciju. Zaštitne kreme se takođe mogu nanositi na rizična područja, delujući kao barijera protiv vlage.

Redovno menjajte posteljinu kako biste bili sigurni da ostaje čista i suva. Na kraju krajeva, dobre prakse za negu kože mogu napraviti veliku razliku u fazama prevencije i oporavka. Takođe, uverite se da su odeća i posteljina mekani i neabrazivni kako biste smanjili trenje koje može doprineti ranama.

Zdrava ishrana

Uključivanje nemasnih proteina poput ribe, piletine i pasulja može pomoći u obnavljanju tkiva kože. Namirnice bogate vitaminom C, kao što su pomorandže, jagode i paprike su odlične za proizvodnju kolagena, neophodnog za regeneraciju kože. Hrana bogata cinkom, poput orašastih plodova i semenki, takođe može podržati zarastanje rana. Održavanje hidratacije pomaže u održavanju elastičnosti kože, čineći je otpornijom na pritisak i trenje.

Redovna vežba

Vežbe nisu ograničene samo na energične aktivnosti. Za osobe koje su vezane za krevet, vežbe obima pokreta, poput pomeranja ruku i nogu napred-nazad, mogu biti veoma korisne. Nežne masaže mogu stimulisati protok krvi, ali pazite da ne masirate područja na kojima se formirao dekubitus  jer to može izazvati više štete.

Vežbe disanja takođe mogu povećati nivo kiseonika u telu, promovišući bolje zdravlje kože. Kao i uvek, ključno je konsultovati fizioterapeuta ili ortopeda kako bi prilagodili odgovarajuće vežbe.

Biljni lekovi

Biljni lekovi su prastara praksa za mnoga stanja kože, uključujući dekubitus. Med, na primer, ima antibakterijska svojstva i može se naneti na ranu kako bi ubrzao zarastanje.

Kamilica, poznata po svojim umirujućim svojstvima, može se koristiti u sedećoj kupki za ublažavanje nelagodnosti od dekubitusa. Kreme od nevena se takođe koriste za poboljšanje zdravlja kože i ubrzanje zarastanja.

Imajte na umu da neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na ove prirodne lekove, pa je uvek potrebno uraditi test na manjoj povišini kože. Ključno je zapamtiti da, iako ovi lekovi mogu biti od pomoći, ne bi trebalo da zamene profesionalnu medicinsku terapiju i uputstvo lekara.

dolgachov / gettyimages.com