DEKUBITUS: KAKO TRETIRATI RANE OD LEŽANJA

by | 06.06.2023
dekubitus_dekubitus-kako-tretirati-rane-od-lezanja.jpg

Da bi se sprečio i sanirao dekubitus, najvažnija je pravilna nega i prepoznavanje problema u najranijem stadijumu

 

Dekubitus je ozbiljan problem. Nepokretnim ili teško bolesnim ljudima, koji su zbog zdravstvenog stanja prikovani za krevet ili kolica, neophodna je pomoć pri svakom pokretu. Budući da sami ne mogu promeniti položaj tela, obavezno je da tokom celog dana kraj sebe imaju nekog ko bi im pomogao da se okrenu na bok ili leđa, kako im podloga (krevet ili invalidska kolica) ne bi izvršila pritisak na pojedine delove tela.

Ako se to dogodi, cirkulacija krvi u pritisnutim područjima prvo biva oslabljena, a potom i obustavljena, što za posledicu ima odumiranje tkiva. Pored pritiska, problem može biti i smicanje, koje nastaje kad pacijent klizi naniže u krevetu ili stolici, ali i trenje, do koga dolazi usled trljanja kože o postelju ili kolica. Bilo koja od tih situacija može dovesti do nastanka otvorenih rana – čireva na koži, koji se kriju iza pojma dekubitus, a poznati su i kao dekubitualni ulkusi ili rane od ležanja.

 

DEKUBITUS: KAKO TRETIRATI RANE OD LEŽANJA

Dekubitus: Prirodni melemi

Od crnog luka i bokvice

Uzmite sitno iseckanu glavicu crnog luka i po kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista koprive, kao i dve kašike domaćeg sapuna. Sve to sipajte u 400 g ulja i blago kuvajte na pari dok ne dobijete gustu kašu. Namažite čir ujutru, u podne i uveče. Obloge držite po dva sata, a potom bolna mesta obrišite mlakim čajem od kamilice.

Od pelina

Uzmite sitno usitnjenu glavicu crnog luka i pomešajte je s kašikom sitno iseckanog pelinovog lista, a zatim sipajte to u 300 grama rastopljene svinjske masti. Kuvajte na pari sat vremena. Kašom mažite čir triput dnevno. Obloge držite po dva sata, a onda bolna mesta obrišite komovicom.

Od sapunjače i koprive

Uzmite po tri kašike sitno iseckanog lista i cveta sapunjače, pelinovog lista, lista koprive i lista ranjenika, pa sve sipajte u 8 dl mleka. Kuvajte to na blagoj temperaturi dok ne dobijete gustu kašu. Mažite bolna mesta triput dnevno i držite obloge po dva sata, a zatim bolna mesta brišite komovicom.

Od borove smole

U šerpu sipajte 10 g borove smole i 100 g voska, pa lagano to otopite na pari. Dodajte smesi kašiku biljnog ulja i dve kašike putera. Prespite mast u staklenu teglu. Kad se ohladi, zatvorite teglu i ostavite je u frižideru. Pre nego što nanesete mast, ranu isperite vodonik-peroksidom (hidrogen) ili fiziološkim rastvorom, a zatim je posušite sterilnom gazom. Mast nanesite na suvu kožu, pa prekrijte to gazom i ostavite da prenoći. Ujutru očistite ranu i ponovo je namažite.

Med – preki lek

Med upija vodu iz rane, suši je i sprečava upale i infekcije. Najbolji efekat dobićete ako dve kašike meda pomešate s kašikom soka od cvekle i nanesete na delove kože zahvaćene dekubitusom. Mažite dva-tri puta dnevno.

 

Foto: ChamilleWhite/gettyimages.co.uk