VITAMINI NEOPHODNI ZA NEGU VAŠE KOŽE

by | 14.03.2022

Od ova četiri zavisi izgled lica

 

Kada je nega kože u pitanju, svima su poznata zlatna pravila: skidanje šminke blagim mlekom ili uljem, zatim umivanje i na kraju nanošenje proizvoda za negu u vidu dnevne ili noćne kreme. Nekim ženama je ovo potpuno dovoljno kako bi njihova koža bila hidrirana i kako bi zadržala prirodni sjaj. Pošto postoje različiti tipovi kože, ono što odgovara vašim prijateljicama neće nužno odgovarati i vama.

Neki vitamini se svrstavaju u neophodne preparate za negu kože. Saznajte preko kojih namirnica možete nadoknaditi nedostatak ovih vitamina u  organizmu.

Vitamin C 

Vitamin C se nalazi u visokim nivoima epidermisa (spoljni sloj kože), kao i u dermisu (unutrašnji sloj kože). Jedan je od ključnih sastojaka mnogih proizvoda za negu kože protiv starenja. Vitamin C takođe može pomoći u odbrani znakova starenja zbog svoje vitalne uloge u prirodnoj sintezi kolagena u telu.

Pomaže u lečenju oštećene kože i smanjuje pojavu bora, a preporučeni dnevni unos je 1.000 miligrama dnevno. Ako otkrijete da ne dobijate dovoljno vitamina C, možete to nadoknaditi kroz unos citrusne hrane, ali i kroz unos jagoda, brokolija i spanaća. Naravno i kroz suplementaciju. Ukoliko se odlučite da koristite vitamin C za negu kože lica, morate uvrstiti i SPF kremu u svoju rutinu. Dakle, ujutru posle umivanja i hidriranja nanesite kremu sa faktorom, nezavisno od godišnjeg doba.

Vitamin E 

Vitamin E je takođe antioksidant. Njegova glavna funkcija u nezi kože je zaštita od oštećenja od sunca. On apsorbuje štetno UV zračenje, deluje fotozaštitno,  sprečava tamne mrlje i bore. Telo proizvodi vitamin E kroz sebum, masnu supstancu koja se emituje kroz pore kože, neophodnu za sprečavanje isušivanja. Zato je vitamin E neophodan kod izrazito suve kože.

Većini odraslih je potrebno oko 15 miligrama vitamina E dnevno. Možete to postići kroz unos orašastih plodova i semenki kao što su bademi, lešnici i semenke suncokreta, kao i uzimanjem suplemenata. Razblaženo ulje vitamina E može poslužiti za čišćenje lica ili svakodnevnu negu jer je ultimativni saveznik za lepotu i negovan izgled. Bore se mogu ublažiti jer će vitamin E pojačati proizvodnju kolagena, što povećava elastičnost kože. Ako se ulje vitamina E redovno nanosi, podmladiće kožu, pore će biti manje vidljive, a koža će biti blistavija.

Vitamin K 

Vitamin K je neophodan u procesu zgrušavanja krvi u telu, što pomaže prilikom zaceljivanja rana, posekotina i modrica. Saveznik je u borbi protiv rozacee, strija, ali i proširenih vena i izraženih kapilara.

Odraslima je potrebno između 90 i 120 miligrama vitamina K dnevno, a njegov unos možete povećati ako jedete kelj, spanać, zelenu salatu, kupus i boraniju. Vitamin K se gubi u starijoj životnoj dobi, a neophodan je za hidriranje kože, jer joj daje neophodnu vlažnost i time čini da ne menja boju. Nedostatak ovog vitamina je uzrok plavih, žućkastih ili ljubičastih kolutova ispod očiju. Zato je vitamin K neizostavan sastojak svih antirida.

Vitamin D 

Vitamin D se stvara kada koža apsorbuje sunčevu svetlost. Jedini je vitamin koji  nastaje unutar tela. Ima nekoliko funkcija, od kojih je možda najvažnija regulacija apsorpcije kalcijuma i fosfora, kao i održavanje normalne funkcije imunog sistema.

Kada je u pitanju koža, nedostatak vitamina D može dovesti do pojave akni. Oslabljen imuni sistem zbog malih količina vitamina D u telu takođe može povećati proizvodnju sebuma u ćelijama kože. Unos vitamina D reguliše lučenje sebuma na površini kože lica i  smanjuje crvenilo, odnosno upalu.

 Izlaganje sunčevoj svetlosti podiže nivo vitamina D, dok koža oslobađa hemikaliju koja ovaj vitamin proizvodi. Kreme, masti, ali i suplementi sa vitaminom D pomažu.

Unos vitamina D možete povećati ako se 10 minuta dnevno izlažete suncu, ali i ako jedete hranu koja prirodno sadrži vitamin D – losos, tunjevina i bakalar.