Zašto tirkiz zovu “majstorski iscelitelj”? Saznajte koje sve benfite može da donese

by | 19.02.2024
Zašto tirkiz zovu

 

Tirkiz je poludragi kamen koji poziva na blagostanje i harmoniju u životu, sa prednostima koje uključuju mentalnu jasnoću, fizičko isceljenje i duhovni rast.

 

Tirkiz: Kako utične na mentalno i fizičko blagostanje

Tirkiz često nazivaju “majstorski iscelitelj”. Razlog tome je što ima moćna lekovita svojstva koja koriste umu, telu i duhu. To je kamen za zaštitu i pročišćavanje, a istovremeno podstiče pozitivnost i spokoj.

Tirkiz za mentalno blagostanje

Sposobnost tirkiza da uravnoteži i izazove osećaj spokoja i mira jedno je od njegovih glavnih mentalnih lekovitih svojstava. Veruje se da donosi blagostanje telu, stvarajući osećaj mira i smirenosti. Intenzivna plava boja tirkiza priziva mirnu vodu i vedro nebo, inspirišući osećaj spokoja i podižući raspoloženje.

Ovaj kamen je takođe poznat i po svojim drugim svojstvima. Promoviše samospoznaju i pomaže u kreativnom rešavanju problema, a može da privuče romantičnu ljubav. Tirkiz može pomoći u jačanju kreativnosti i poboljšanju komunikacijskih veština.

Fizička lekovita svojstva

Kroz istoriju, tirkiz je bio povezan sa raznim lekovitim svojstvima. Rečeno je da pomaže u apsorpciji hranljivih materija, poboljšava imuni sistem i stimuliše regeneraciju tkiva. Mnogi veruju da može pomoći u slučaju virusnih infekcija, upalnih procesa i detoksikaciji organizma od alkohola, otrova, zagađenja ili radijacije.

Ovaj poludragi kamen takođe pomaže u ublažavanju bolova, jača imuni sistem i podstiče detoksikaciju. Pored toga, poznato je da tirkiz ima blagotvorno dejstvo na oči, uključujući kataraktu, i veruje se da ublažava probleme povezane sa grlom i plućima.

Duhovna i metafizička lekovita svojstva

Tirkiz je poznat po svojim duhovnim i metafizičkim  svojstvima. Poznat kao kamen zaštite, ratnici i kraljevi su ga koristili zbog njegove sposobnosti da pruži snagu i zaštitu od zla. Tirkiz se često koristi u lečenju kristala kao kamen za pročišćavanje, sposoban da rasprši negativnu energiju i zaštiti od spoljašnjih uticaja ili atmosferskih zagađivača.

Duhovna energija ovog kamena takođe može pomoći u balansiranju čakri i usklađivanju energetskih centara tela. Mnogi veruju da tirkiz olakšava otvaranje svih čakri, posebno grlene i trećeg oka, promovišući slobodan protok energije kroz telo.

Pored toga, tirkiz je poznat po svojoj sposobnosti da poboljša intuiciju i meditaciju. Može pomoći duhovnom širenju, poboljšati komunikaciju između fizičkog i duhovnog sveta i podstaći psihičke sposobnosti. Metafizička svojstva tirkiza takođe podstiču empatiju, osetljivost i pozitivno razmišljanje.

PamJ21214 / gettyimages.com