Ćilibar: Koje su koristi za zdravlje i kako prepoznati da li je pravi?

by | 10.02.2024
Ćilibar: Koje su koristi za zdravlje

Ćilibar je odličan kamen koji je poželjno imati u svojoj kolekciji jer donosi brojne prednosti. Vekovima se koristi za isceljenje duše i trela, a pomože da pomogne i da se ostvari želja.

Ćilibar se vekovima koristio zbog svojih lekovitih svojstava. I danas se u alternativnim terapijama smatra da može poboljšati  zdravlje i blagostanje.

Ćilibar: Koje su koristi za zdravlje

Iako ćilibar tehnički nije kristal (nastao je od smole), često se koristi u praksi lečenja kristalima. Neki ljudi veruju da ćilibar može pomoći da se smiri um i telo, očisti negativna energija i poboljša optimizam.  Za ćilibar se takođe kaže da pomaže u ispoljavanju ciljeva i želja.

Ćilibar kao iscelitelj

Za ćilibar se kaže da je moćan iscelitelj i može se koristiti za zaštitu od negativne energije. Takođe se kaže da ima lekovita svojstva za grlo, pluća i stomak. Pored toga, za ovu smolu se kaže da je moćan talisman i može doneti sreću onome ko nosi ćilibarsku ogrlicu.

Kako deluje na telo?

Ova providna fosilna smola ima svojstva koja mogu pomoći u lečenju nekoliko fizičkih bolesti. Iako nikada ne bi trebalo da odustanete od profesionalnog lečenja, veruje se da ćilibar u kristaloterapji može da pomogne kod ublažavanja bola, upala, poboljšava rad unutrašnjih organa i da doprinosi dugovečnosti.

Kako deluje na emocije?

Pored fizičkih koristi, za ćilibar se kaže da ima i neke emocionalne koristi. Za njega se kaže da je moćan umirujući kamen i može pomoći u oslobađanju od stresa i anksioznosti.

Veruje se da je to kamen hrabrosti i snage. Takođe se kaže da je od pomoći u vremenima promena i može pomoći u otpuštanju negativnih emocija kao što su strah, bes i ljutnja.

Ćilibar može pomoći u poboljšaju raspoloženja kada se loše osećate. Može pomoći u otklanjanju osećanja tuge i depresije. Smatra se kamenom sreće. Veruje se da unosi radost u život i može da izmami osmeh na lice.

Ako radite kreativan posao, uzmite ćilibar. Može vam pomoći da otvorite svoju maštu i omogućite da vidite stvari u novom svetlu.

Zaštita od negativne energije

Pored fizičkih, emocionalnih i mentalnih koristi, za ćilibar se kaže da ima i duhovne koristi. Smatra se da je dobar kamen za zaštitu, posebno od psihičkih napada. Ali, to nije sve.

Za ćilibar se kaže da je moćan manifestacioni kamen – pomaže u ostvarenju želja. Za ćilibar se kaže da je kamen transformacije. Pomaže u oslobađanju starih obrazaca i ponašanja koje ničemu ne služe. On pomaže da se lakše prihvate promene i krene napred.

Meditacija

Takođe vam može pomoći da se osećate povezanije sa zemljom i prirodnim svetom oko vas. Za ćilibar se kaže da je kamen za uzemljenje. Može vam pomoći da se osećate utemeljenije, stabilnije i usredsređeno na svoj život.

Može vam pomoći da pronađete ravnotežu u svom životu i ostanete usredsređeni u vreme promena. On vam može vam pomoći da unesete sreću i obilje u vaš život.

Isceljenje

Za lečenje autentičnim ćilibarom, važno je odabrati komad koji je udoban za držanje u ruci i ima glatku površinu.

Kada ste spremni za meditaciju, pronađite mirno mesto da sednete ili legnete. Držite ćilibar u svojoj nedominantnoj ruci i zatvorite oči. Usredsredite se na dah i dozvolite svom umu da luta. Dok meditirate, možda ćete primetiti da ćilibar postaje topao. Ovo je normalno i znak je da kamen radi na smirivanju i smirenju uma i tela.

Kada završite sa meditacijom, nekoliko puta duboko udahnite i otvorite oči. Možda ćete želeti da zapišete svoje iskustvo ili stavite ćilibar na posebno mesto gde ga možete često videti.

Kako prepoznati pravi ćilibar?

Prepoznavanje pravog ćilibara može biti izazovno, jer postoji mnogo imitacija na tržištu. Evo nekoliko ključnih tačaka koje vam mogu pomoći da prepoznate pravi ćilibar:

Težina: Pravi ćilibar je lagan. Ako komad koji držite deluje teško, verovatno nije pravi.

Toplota: Kada trljate ćilibar između prstiju, on će postati blago topliji. Ovo je zbog toga što je ćilibar prirodni izolator toplote.

Miris: Kada trljate pravi ćilibar, on će oslobađati blag miris smole ili balzama.

Izgled: Pravi ćilibar obično ima nepravilne oblike i često ima delovne insekata ili druge materije zarobljene unutar njega. Može biti providan ili mutan.

Elektrostatički efekat: Pravi ćilibar može stvoriti elektrostatički efekat kada se trlja, privlačeći male čestice poput prašine.

Miris acetona: Pravi ćilibar neće ispuštati miris acetona kada ga zagrejete ili ga trljate.

Proverite autentičnost: Kupovinom od pouzdanih prodavaca ili brendova koji garantuju autentičnost možete biti sigurni da kupujete pravi ćilibar.

Imajte na umu da su ovi saveti samo smernice i da je najpouzdaniji način da prepoznate pravi ćilibar kupovina od pouzdanog prodavca ili brenda.

HansJoachim / gettyimages.com