Zašto poljubac nije samo poljubac: Pet zdravstvenih prednosti ljubljenja

by | 31.01.2024
Zašto poljubac nije samo poljubac: Pet zdravih prednosti ljubljenja

Pravilna ishrana, vežbanje, šetnja po prirodi  — sve su to sjajni načini da ostanete srećni i zdravi. Ali postoji jedna važna koju možda previđate. Da li ste znali da poljubac sa partnerom može imati stvarne, pozitivne efekte na vaše zdravlje?

 

Istina je. Poljubac bi mogao biti samo jedan od najzabavnijih načina da ostanete u vrhunskoj formi. Saznajte zašto je nabiranje jedan od najzabavnijih načina da učinite dobro svom telu.

Zašto poljubac nije samo poljubac

Naučnici su otkrili da ljubljenje i te kako utične na zdravlje. Ovo su samo neke od koristi:

1. Poljubac podstiče endorfin

Poljubac oslobađa endorfin, prirodnu hemikaliju koja daje dobar osećaj, a oslobađa se u mozgu. Savršen način za borbu protiv stresa i depresije.

Ljubljenje takođe deluje kao sredstvo za ublažavanje stresa, podižući raspoloženje. Dakle, sledeći put kada budete loše raspoloženi ili ste imali težak dan na poslu – znate šta može da pomogne.

2. Sprečava karijes

Možda nije najseksipilnija pogodnost na ovoj listi, ali ako vas odlazak kod zubara plaši, ljubljenje bi moglo biti odgovor. To je zato što prilikom ljubljenja se povećava proizvodnja pljuvačke, što pomaže u čišćenju usta i uklanjanju čestica koje izazivaju karijes koje se zadržavaju nakon jela ili pića.

Iako bi trebalo da nastavite da redovno četkate i čistite konac (ništa ne sprečava dobar poljubac kao loš zadah), dobra sesija ljubljenja uvek je dobro došla.

3. Povezivanje sa partnerom

Ne samo da vam ljubljenje pomaže da se osećate srećnije, već vam može pomoći i da se opustite i da se osećate veću povezanost sa partnerom. Tokom poljupca u mozgu se oslobađa  oksitocin.

Ovaj hormon ima smirujući efekat i podstiče poverenje i vezu među ljudima. Nivo hormona takođe raste tokom dojenja i seksa – dva najintimnija čina među ljudima. Nekoliko studija je takođe otkrilo da su viši nivoi oksitocina kod parova povezani sa dugovečnošću veze.

4. Jača imunitet

Intenzivan poljubac koji traje duže od 10 sekundi prenosi oko 80 miliona bakterija – što en zvuči nimalo romantično. Srećom, ova razmena je zapravo korisna. Kada zamenite pljuvačku sa nekim, upoznaćete se sa „novim“ bakterijama za koje će vaš imuni sistem razviti antitela, štiteći vas od bolesti.

5. Sagoreva kalorije i snižava holesterol

Strastveno ljubljenje može sagoreti oko 5-8 kalorija u minuti. Iako neće zameniti trening, bolje je nego ništa – i mnogo je zabavnije od trbušnjaka.

Zanimljivo je da ljubljenje takođe može smanjiti nivo holesterola. Jedna studija pratila je parove koji su živeli zajedno više od šest nedelja. Od polovine parova je zatraženo da se ljube češće nego što je uobičajeno, čak i ako je bilo neophodno odrediti određeno vreme za ljubljenje. Nakon perioda od šest nedelja, parovi koji su se više ljubili prijavili su niži nivo stresa, veći nivo zadovoljstva u vezi i smanjen nivo holesterola.

Dakle, dok se ishrana i vežbanje obično predlažu za snižavanje holesterola, možda je vreme da se na tu listu doda i ljubljenje. Zgrabite voljenu osobu i odmah počnite da koristite ove zdrave prednosti ljubljenja!

anyaberkut / gettyimages.com