ZELENO LISNATO POVRĆE POVEĆAVA RIZIK OD TROMBOZE

by | 10.01.2021

Strukovni nutricionista dijetetičar Sunčica Karanović za najbolju odbranu od kovida savetuje najjače antioksidante: vitamine A, C, D i E, cink i selen i upozorava na opasne kombinacije hrane i lekova

Prva asocijacija na zdravu ishranu su umerenost i raznovrsnost, verovatno dve najčešće reči u nutricionizmu. Zdrav pristup hrani znači ne samo konzumiranje voća, povrća i ostalih namirnica radi održavanja vitalnosti i zdravlja. Zdrav pristup je mnogo više od toga – u razgovoru za Magično bilje ističe strukovni nutricionista Sunčica Karanović iz Kladova i dodaje:

– Hrana je izvor energije i materija koje su nam neophodne, ali predstavlja i važan deo u sociološkom i kulturnom smislu. Hrana je užitak, hrana spaja ljude, hrana je i pečat određene kulture, način ishrane je utisnut i trag naše porodice, kulture, okoline… Zato smatram da nije najzdravije kada je posmatramo isključivo kao sredstvo za sticanje energije i nutrijenata, a danas se često hrana grubo svodi samo na to. Nije ni čudno što je danas ekspanzija poremećaja u ishrani.

 Intervju sa nutricionistkinjom Sunčicom Karanović, pročitajte u 186. broju Magičnog bilja