POVEZANOST IZMEĐU NISKOG NIVOA VITAMINA I SMRTI OD KOVIDA 19 STATISTIČKI ZNAČAJNA

by | 09.07.2020

Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar i praktičar funkcionalne medicine savetuje koje vitamine da koristite da biste se zaštitili od koronavirusa

 

Izbijanje aktuelne epidemije dovelo je do velikih problema jer ne postoji specifično lečenje. To je dovelo do svetske potrage za agensima koji mogu delovati protiv SARS-CoV-a kao mera lečenja i prevencije.
Studija objavljena u irskom medicinskom časopisu pokazuje da su stanovnici sunčanih zemalja, poput Španije i Severne Italije, imali nisku koncentraciju vitamina D. Ove zemlje su takođe doživele najveću stopu infekcije i smrti u Evropi. Zemlje severne geografske širine, Norveška, Finska i Švedska, beleže veći nivo vitamina D i pored manjeg izlaganja UVB sunčanim zracima jer ga češće dodaju u svoju ishranu. Ove zemlje imaju i nižu stopu zaraze i smrti od kovida 19. Povezanost između niskog nivoa vitamina D i smrti od kovida 19 je značajna. Istraživači sa Triniti koledža iz Dablina u ovom trenutku pozivaju Vladu u Irskoj da promeni preporuke u vezi sa suplementacijom vitamina D -priča Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar i praktičar funkcionalne medicine.

Intervju sa nutricionistkinjom Aleksandrom Lišanin, pročitajte u 180. broju časopisa Magično bilje