MOJA BORBA: POBEDILA SAM SAMU SEBE. SMRŠALA SAM 62 KG BEZ DIJETE

by | 08.12.2021

Aleksandra Marić, diplomiran ekonomista  iz Novog Sada, bez pomoći nutricioniste, bez plana ishrane i merenja hrane, brojanja kalorija i tableta za mršavljenje, čajeva za čišćenje i gladovanja, napravila je veliki podvig za kratko vreme

 

Živimo u društvu u kojem su gojazne osobe neprihva­će­ne, prokažene i dis­kri­mini­sane, u kojem se o poreme­ćajima ishrane veoma malo govori, a toliko žena vodi borbu sa njim. Osobe sa poremećajem ishrane gotovo niko ne može da razume, osim osoba koje su bile u istoj situaciji. Ljudi nemaju svest o težini poremećaja ishra­ne i da osobama treba pomoći. Zato sam ustala i javno iznela svoju priču, da osobe sa istim prob­lemom kao što sam imala i ja nisu same i nije sramota nositi taj teret. Žene koje me prate na Instagramu i koje mi se javljaju, uvek kažu da su od mene dobile saosećanje, razumevanje i podršku jer od svoje okoline je ne dobijaju, kao što nisam ni ja. Apelujem na nutricioniste, savetnike u ishrani, trenere da imaju više sluha i saosećanja za svoje pacijente – priča Aleksan­dra Marić (36), hrabra žena koja je uspela da prevaziđe brojne prepreke i strahove i javno progovori o svom problemu.

Šta je bio uzrok viška kilograma koji ste imali?

– Pored usporenog rada štitas­te žlezde, insulinske rezistencije i hormonske neravnoteže, uzrok ekstremnog viška kilograma je poremećaj ishrane, prejedanje (emocionalno), a kao posledica javila se gojaznost. Generator prejedanja i gojaznosti leži u psihičkom stanju osobe koja od njih pati. Poremećaji ishrane su teške psihičke bolesti i nemaju veze sa hranom – hrana se zlou­po­treb­ljava kako bi se ugušile negativne emocije i stres. Epizo­de prejedanje su se učestalo po­navljale, u početku jednom do dva puta nedeljno, pa sve češće, do svakodnevno. Količina hrane koju sam unosila bila je i do de­set puta veća od dnevnih potre­ba. Nakon svake epizode preje­da­nja javljao bi se osećaj krivi­ce, stida, srama, gađenja i mrž­nje prema sebi. Emocional­no prejedanje je za mene najgori oblik samokažnjavanja. Bila sam dugogodišnji zavisnik od hrane.

Pročitajte više u 197. broju časopisa Magično bilje