KAKO OBIM STRUKA UGROŽAVA NAŠE ZDRAVLJE

by | 09.06.2022

Nutricionisti Ivana Dabić i Snežana Divnić savetuju kako da smanjimo taloženje mokraćne kiseline u organizmu i koje namirnice da izbegavamo ako patimo od hipertenzije i hipertireoze

Čovek je tvorac svog zdravlja, a odraz u ogledalu i celokupna zdravstvena slika rezultat su njegovog ponašanja, navika i verovanja. Nije li tako?

Negovanje zdravog životnog stila siguran je put ka dobrom zdravlju i dugovečnosti, a zanemarivanje sebe vodi nas u bolest.

Prelomni momenat je preuzimanje odgovornosti ili traženje izgovora – kažu na početku razgovora za Magično bilje nutricionisti Ivana Dabić i Snežana Divnić.

Obe često citirate Lujzu Hej i njenu izjavu: “Da biste bili zdravi, počnite da menjate svoju misao i svaki zalogaj.” Da li je baš važan svaki zalogaj?

– Um, telo i emocije čine deo jedinst­venog sistema. Kada kažemo ,od svake misli i svakog zalogaja, mi govorimo da treba da budemo svesni svega što jedemo u toku dana. Da jedemo svesno!

Kada smo svesni, i kada unosimo manje nutritivno vrednu hranu, to radimo bez griže savesti i sa zadovoljstvom, jer veći deo vremena vodimo računa o gorivu koje unosimo u svoje telo.

Na koji način obim struka može da ugrozi naše zdravlje?

– Obim struka predstavlja mnogo više od estetskog problema, daje nam podatak o količini abdominalnih masti koje su u direktnoj vezi sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tip 2.

Pročitajte više u 203. broju Magičnog bilja