DA BISTE SMRŠALI JEDITE SVE

by | 09.06.2022

Tanja Miletić, magistar srpskog jezika, skinula je 30 kilograma,  bez klasičnih dijeta i preparata

Bila sam na dnu poremećaja u ishrani. Mislila sam da se nikad ne mogu izvući, iako sam mnogo puta probala. Međutim, onog trenutka kada sam promenila perspektivu i shvatila da hrana i ja nismo ,na ti,, tog momenta počela je moja borba. Bila sam sama sebi protivnik i, nakon detaljnih analiza, izašla kao pobednik. Eto, zato je pobeda slatka.

Kada ste i kako shvatili da hrana nije emocija? Koliko je bilo teško sprovesti to saznanje u delo? Koje ste Vi emocije gušili hranom?

– Ako sebe pogledamo sa strane i počnemo da se preispitujemo kada je hrana u pitanju, veoma lako dođemo do saznanja da postoje ustaljeni obrasci ponašanja. Na primer, ne znam šta ću od sebe – daj da jedem (dosada), nervozna sam – uzeću čips (zbog agresivnog žvakanja ispoljavamo emociju besa i prenosimo je na hranu), i tako dalje. Imala sam gotovo sve oblike poremećaje ishrane i danas mi se čini da sam bila najteži i najbeznadežniji korisnik svog kursa. Ja sam emocije radosti, tuge, beznađa i dosade gušila prejedanjem kako bih svoje misli zaokupila varenjem hrane, a ne onim što me je zaista mučilo.

Koliko je insulinska rezistencija uticala na višak kilograma?

– Insulinska rezistencija je bolest izobilja, tako je zovu. Od nje boluju i mršavi i debeli ljudi, nema pravila. Svakako da oscilacije insulina u krvi utiču na žudnju za hranom i šećerima, ali ona nije kriva za višak kilograma. Zato sam i spomenula da je imaju i mnogi mršavi ljudi. Na društvenim mrežama govorim mnogo o insulinskoj rezistenciji kako bih proširila svest o bolesti koja ne daje nikakve simptome dok ne pokucaju na vrata: dijabetes, visok pritisak, udari raznih vrsta. Ako osoba ima višak kilograma (pogotovo u predelu stomaka), obavezno je da proveri insulin.

Pročitajte više u 203. broju časopisa Magično bilje