DNK KLJUČ U BORBI PROTIV KILOGRAMA

by | 10.07.2019

 Dr Ivana Buzadžić, direktor „Gemmo centra”, molekularni biolog, fiziolog i specijalista genetike, otkriva kako nutrigenetika pomaže da sprečimo bolesti i smanjimo telesnu težinu

Naši geni, poput instrumenata u orkestru, pomažu da se izvede jedinstvena melodija života. Svako od nas je pozvan da uzme dirigentsku palicu i sam da odredi koliko će čarobna biti ta simfonija – slikovito nam objašnjava dr Ivana Buzadžić, specijalista genetike.
Da li to znači da genetski zapis možemo da menjamo i da, ukoliko nam je poznat, možemo njime da upravljamo? Možemo li da pomognemo svojoj deci da ne budu kao mi sklona gojenju, visokom krvnom pritisku ili određenim bolestima? Naša sagovornica kaže da gene ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na to kako se oni ispoljavaju.
Genetske varijacije utiču na koji način naše telo odgovara na pojedine nutrijente i sastojke hrane, koje se komponente hrane mogu razgraditi i pravilno iskoristiti. Budući da ishrana igra vitalnu ulogu u našem zdravlju, analiziranjem gena možemo prilagoditi ishranu i na taj način sprečiti da se razvije više od dvadeset metaboličkih problema.

Pročitajte više u 168. broju časopisa Magično bilje