BILJNI SIBIRSKI RECEPTI

by | 10.07.2022

Svetlana Zanizdra, čuvena travarka iz sibirskog grada Nižnjevartovska, otkriva kako da sačuvate prostatu i želudac, ojačate imunitet i očistite jetru i creva

 

Porodica Svetlane Zanizdre, čuvene travarke iz sibir­skog grada Nižnjevartov­ska, od kad ona pamti, stalno koristi, be­re, suši i konzumira trave na više načina za bilo koji zdravst­veni problem. Recimo, aromati­čan čaj od majčine dušice, nane, lista višnje, mali­ne i ribizle, kako kaže Svetlana, piju cele zime kao preventivu protiv prehlade.

– Moja baka Nadežda naučila me je da pravim tinkture i me­leme za probleme sa crevima i želucem (na bazi kore hrasta), a prababa Matrona, za vreme Velikog svetskog rata, naučila je svog unuka (mog oca) koje trave čemu služe, šta može da zameni hranu i slično. Dos­ta sam naučila kasnije i od njega. Često smo išli zajedno dosta daleko da beremo biljke, videla sam na koji način treba sačuvati korenje, posebno retkih trava. Ka­ko se beru trave, u kom perio­du godine, kako se suše, na koji način čuvaju, kako se prim­e­njuju darovi prirode od Boga za pomoć ljudima… to je ceo jedan poseban svet – ističe ekskluzivno za Magično bilje Svetlana Zanizdra.

Pročitajte više u 204. broju Magičnog bilja.