AUTOFAGIJA SAVRŠENO PODMLAÐUJE ORGANIZAM

by | 10.09.2020

Mr sc. med. Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar – nutricionista, otkriva kako popularan način ishrane pomaže ćeliji da se oslobodi otpada, regeneriše telo i da se usput izgube i kilogrami

 

U poslednjih godinu dana vrlo često me pitaju šta je to autofagija i šta mislim o tome. Sve više ljudi u mom okruženju je na režimu ishrane po principu 16:8 – tzv. intermittent fasting. Naučno je dokazano da autofagija, tj. proces autofagije, pomaže ćeliji da se oslobodi otpada, regeneriše telo i usput se izgube kilogrami – kaže dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar – nutricionista i nastavlja:
– Autofagija je evolutivni mehanizam u ćeliji koji nastupa u periodima posta, tj. gladovanja, i koji omogućava organizmu da preživi stvarajući energiju reciklažom.
Svrha autofagije je uklanjanje ostataka i samoregulacija metabolizma na nivou ćelije koja će uticati na celo telo i dovesti do optimalnog zdravlja.
To je istovremeno recikliranje i čišćenje, baš kao da ste pritisnuli dugme za resetovanje na vašem telu. Pored toga, autofagija promoviše opstanak i prilagođavanje kao odgovor na različite stresove i toksine nakupljene u našim ćelijama.
Koje su prednosti autofagije?
– Čini se da su glavne prednosti autofagije u borbi protiv starenja. Autofagija je najpoznatiji način na koji telo vraća sat unazad i stvara mlade nove ćelije. Kada su naše ćelije pod stresom, povećava se autofagija kako bi zaštitila organizam, što pomaže u poboljšanju kvaliteta života, manje bolesti i, na kraju, produžetka životnog veka. U vreme gladovanja autofagija održava telo tako što razgrađuje oštećeni ćelijski materijal i ponovo ga koristi za ćelijske procese u telu.
Intervju sa mr sc. med. Gordanom Ljojić Dolić pročitajte u 182. broju Magičnog bilja