Imunitet: Hrana koja može povećati leukocite

by | 24.10.2023
Imunitet: Hrana koja može povećati leukocite

Brokoli, spanać i citrusi su samo neke od namirnica koje mogu povećati leukocite – neustrašive borce protiv infekcija.

Ljudsko telo stvara više od milion belih krvnih zrnaca svakog dana koje identifikuju različite patogene tamo i spremaju se da se bore protiv njih. Leukociti ili bela krvna zrnca se formiraju u koštanoj srži i odgovorni su za borbu protiv infektivnih patogena.  Kada imate upalu to znači da bela krvna zrnca u telu naporno rade da se otarase infekcije.

Kako možete povećati leukocite i ojačati imunitet

Kada često doživljavate napade prehlade, to može biti pokazatelj niskog broja belih krvnih zrnaca u telu. Ona su prva linija odbrane tela od infekcije jer štite telo od infekcija boreći se protiv bakterija, virusa, gljivica, parazita i drugih stranih napadača. Leukociti takođe olakšavaju proizvodnju antitela i pomažu u uništavanju infektivnih agenasa, kao i ćelija raka. Nizak broj belih krvnih zrnaca koji je neefikasan u borbi protiv infekcija dovodi do stanja koje se naziva leukopenija. Postoji nekoliko faktora koji mogu da utiču na nizak nivo leukocita:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Virusne infekcije
  • Urođeni poremećaji
  • Rak
  • Autoimuni poremećaji
  • Teške infekcije koje zahtevaju mnogo belih krvnih zrnaca
  • Lekovi poput antibiotika
  • Loša ishrana
  • Alkohol

Hrana kojom možete povećati leukocite

Ovo su neke od namirnica, kao i neophodni minerali i vitamini koji mogu da pomognu.

Beli luk

Beli luk ima imunomodulatorna i antiinflamatorna svojstva (zahvaljujući prisustvu alicinija). Ona jačaju imunitet stimulišući proizvodnju različitih belih krvnih zrnaca. Sve do tri kašičice zgnječenog belog luka dodatje u jelo i jedite ga svakodnevno. Ako možete da se nosite sa jakim ukusom belog luka, možete ga uzeti sirovog.
Koliko često treba da radite ovo

Članak se nastavlja posle reklama

Spanać

Spanać je bogat izvor vitamina i minerala. Takođe pokazuje antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Uključite šolju kuvanog spanaća u svakodnevnu ishranu.

Članak se nastavlja posle reklama

Brokoli

Sulforafan (SFN)  brokoliju može pomoći u regulisanju broja belih krvnih zrnaca i jačanju imunološkog sistema. Svaki dan  pojedite po šolju kuvanog brokolija. Možete da pospete malo soli po njemu i tako da ga jedete ili da dodate kuvani brokoli u jelo.

Jogurt

Probiotici u jogurtu jačaju imunitet. Takođe imaju stimulativna svojstva koja pomažu u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Jednom dnevno popijte čašu probiotičkog jogurta.

Citrusno voće

Citrusi su bogati izvori antioksidanata i vitamina C  koji jačaju imunitet. Takođe pomažu u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Neki lako dostupni citrusi su pomorandže, kivi, jagode, limuni i grejpfruti.

Noni sok

Jedan od glavnih hranljivih sastojaka u noni voću je vitamin C, zbog čega ovo voće dobro deluje u jačanju imuniteta. Pokazuje stimulativna svojstva koja pomažu u povećanju broja T i B limfocita. Svaki dan popijte 30-60 ml nezaslađenog noni soka.

Članak se nastavlja posle reklama

Crvena paprika

Crvena paprika je bogata vitaminom C i ima svojstva modulacije imuniteta. Jednu crvenu papriku isecite na male kriške i ubacite ih sirove u salatu. Možete ih jesti svakodnevno.

Seme suncokreta

Seme suncokreta sadrži fosfor, magnezijum, vitamin E i vitamin B 6. Ovi hranljivi sastojci i antioksidansi podstiču bela krvna zrnca da se bore protiv infekcija i održavaju pravilno funkcionisanje tela. Šaku sirovih ili slanih semenki suncokreta ubacite u salatu ili grickajte. Ovo možete svakodnevno da radite.

Članak se nastavlja posle reklama

Vitamini i minerali

Vitamini A, C, E i B9 igraju glavnu ulogu u povećanju broja belih krvnih zrnaca. Vitamin A igra posebnu ulogu u povećanju limfocita, dok je poznato da vitamin C jača vaš ukupni imunitet. Vitamin B9 je neophodan za proizvodnju neutrofila, a vitamin E podstiče proizvodnju prirodnih ćelija ubica. Konzumirajte hranu, poput spanaća, šargarepe, sira, mesa, jaja, ribe, slatkog krompira i citrusa. Takođe možete uzimati vitaminske dodatke nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Cink može pomoći u obnavljanju normalnog funkcionisanja belih krvnih zrnaca, čime se povećava imunitet. Hrana bogata cinkom: ostrige, crveno meso, pasulj i orasi. Takođe, unošenje selena ishranom pozitivno utiče na proizvodnju belih krvnih zrnaca, posebno limfocita i neutrofila. Selen takođe poboljšava vaš imunitet protiv infekcija i bolesti. Svoje dnevne potrebe za selenom konzumiranjem više tunjevine, sardina, piletine i ćuretine.

I na kraju, omega-3 masne kiseline imaju imunomodulatorna svojstva koja jačaju imunitet povećanjem broja belih krvnih zrnaca. Možete da konzumirate ribu, kao što su skuša, sardine, losos i druge namirnice, kao što su orasi i avokado, da biste povećali unos omega-3.

Nemojte zaboraviti da je najvažnija stvar u slučaju niskog broja leukocita konsultovati se s lekarom i slediti njegove preporuke.

Tetiana_Chudovska / gettyimages.com