Andropauza: Sve što treba da znate o muškom klimaksu 

by | 15.09.2024
Andropauza: Sve što treba da znate o muškom klimaksu 

Andropauza obično nastupa u periodu od 50 godina života. Simptomi mogu uključivati umor, nesanicu, promene raspoloženja i još mnogo toga. 

Muškarci nakon 50 godina ili više doživljavaju smanjenje proizvodnje testosterona tokom andrupauze. U ovom članku opisujemo uobičajene simptome, kao i načine na koje se može olakšati ovo stanje.

Šta je andropauza?

Andropauza je pojam koji se koristi za opisivanje smanjenja nivoa testosterona kod muškaraca koje se obično događa s godinama. Ovaj proces je često upoređen s menopauzom kod žena. Andropauza kod muškaraca može dovesti do problema sa telom, seksom i umom. Kako starite, obično se pogoršavaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi andropauze

Mogu se javiti simptomi kao što je pad energije, tuga, depresija, nesanica, problemi sa spavanjem, povećanje telesne masti. Javlja se i smanjen libido, neplodnost, kao i manje samopouzdanja.

Pored toga, možete dobiti talase vrućine, smanjenu veličinu testisa, gubitak kose na telu i natečene ili bolne grudi, pa i ginekomastija. Osteoporoza je takođe povezana sa niskim nivoom testosterona koji je povezan sa andropauzom. Ova bolest uzrokuje da vaše kosti oslabe i lako se lome. Ovi simptomi su neuobičajeni.

Članak se nastavlja posle reklama

Uzroci andropauze

Jedan od ključnih pokazatelja andropauze kod muškaraca je pad nivoa testosterona. Ali kako muškarci postaju stariji, njihova tela počinju da proizvode manje testosterona, a takođe počinju da proizvode više drugog hormona koji se zove globulin koji vezuje polne hormone koji je odgovoran za uklanjanje upotrebljivog testosterona iz krvi. Shodno tome, tkiva tela koja su aktivirana testosteronom primaju manje od njega, što može dovesti do raznih fizičkih, pa čak i mentalnih promena.

Članak se nastavlja posle reklama

Andropauza: Kako ublažiti simptome?

Meicinska terapija testosteronom pomaže nekim muškarcima kojima smetaju simptomi nedostatka testosterona. Za druge, pored nejasnih prednosti, mogu postojati i rizici. Terapija testosteronom može podstaći rast raka dojke i metastatskog raka prostate, dok je potrebno više istraživanja u ovoj oblasti. Pored povećanja rizika od srčanog i moždanog udara, lekovi testosterona takođe mogu da pogoršaju razvoj venskih ugrušaka.

Ako vam je plodnost važna u bliskoj budućnosti, ili ako imate stanja kao što su rak prostate ili dojke, nelečena teška opstruktivna apneja u snu, nekontrolisana srčana insuficijencija ili trombofilija, ili ako ste nedavno doživeli srčani udar ili moždani udar, vaš lekar će verovatno neće savetovati početak terapije testosteronom.

Prirodni tretmani

Postoje različiti prirodni načini za povećanje nivoa testosterona, uključujući promene u ishrani, vežbanju i načinu života. Evo nekoliko metoda koje mogu pomoći:

Redovno vežbanje: Dokazano je da redovno vežbanje blagotvorno utiče na veći nivo testosterona.

Članak se nastavlja posle reklama

Uravnotežena ishrana: Adekvatan unos proteina pomaže održavanju zdravih nivoa testosterona, naročito ako se bavite fizičkom aktivnošću. Masti iz maslinovog ulja, avokada, ribe i orašastih plodova mogu pozitivno uticati na proizvodnju hormona. Hrana bogata cinkom, poput crvenog mesa, semenki bundeve i badema, može doprineti normalizaciji testosterona.

Dodaci ishrani i lekovite biljke
  • Tribulus terrestris: Ova biljka se tradicionalno koristi za podršku seksualnom zdravlju i može pomoći kod niskog nivoa testosterona.
  • Ženšen: Smatra se da poboljšava energetski nivo i može stimulisati proizvodnju testosterona.
  • Ašvaganda: Ova adaptogena biljka povezana je s povećanjem testosterona i smanjenjem stresa.
  • Vitamin D: Optimalan nivo vitamina D povezan je s višim nivoom testosterona. Sunčeva svetlost ili suplementi vitamina D mogu pomoći.
  • Magnezijum: Magnezijum takođe može poboljšati nivoe testosterona, posebno kod fizički aktivnih ljudi.

Hronični stres povećava nivo kortizola, koji negativno utiče na testosteron. Tehnike poput meditacije, joge ili dubokog disanja mogu smanjiti stres i poboljšati hormonski balans. Kvalitetan san (7-8 sati noću) je ključan za normalnu proizvodnju testosterona. Nedostatak sna može značajno smanjiti nivo ovog hormona.

Članak se nastavlja posle reklama

Prekomerna telesna težina, posebno nakupljanje visceralne masti, može smanjiti nivo testosterona. Gubitak suvišnih kilograma pomaže u balansiranju hormona.
Ovi saveti mogu doprineti zdravom povećanju nivoa testosterona na prirodan način.

Paul Bradbury / gettyimages.com