Ženšen podiže energiju i olakšava borbu protiv stresa, ali nije za svakog

by | 19.08.2024
Ženšen podiže energiju i olakšava borbu prootiv stresa, ali nije za svakog

Praktičari tradicionalne kineske medicine  koriste ženšen hiljadama godina da poboljšaju opšte zdravlje. Međutim, ova biljka se ne preporučuje kod nekih medicinskih stanja.

Naime, ženšen je adaptogena biljka, sadrži ginsenozide kao glavni aktivni sastojak. Ova jedinjenja mogu delovati kao antioksidansi za smanjenje stresa i upale. Postoje različite vrste ženšena, ali američki ženšen (Panak kuinkuefolius) i azijski ženšen (Panak ginseng) su najčešći.

Ženšen kao lek

Brojne su prednosti ovog lekovitog korena. Naučnici su otrkili da može da pomogne u slučaju ovih medicinskih stanja:

Članak se nastavlja posle reklama

Ženšen može pomoći u smanjenju šećera u krvi

Istraživanja pokazuju da azijski ženšen može pomoći u smanjenju šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Pregled i meta-analiza iz 2016. otkrili su da je ginseng pomogao ljudima sa dijabetesom tipa 2 da poboljšaju nivo glukoze natašte.

Ginseng je takođe pomogao da se poboljša postprandijalni insulin i homeostatski model procene nivoa insulinske rezistencije (HOMA-IR), od kojih oba pomažu u upravljanju nivoima šećera u krvi.

Članak se nastavlja posle reklama

Može pomoći u smanjenju holesterola

Ograničeno istraživanje pokazuje da ženšen može pomoći u snižavanju nivoa holesterola koji doprinosi nakupljanju plaka u arterijama, što povećava rizik od koronarne arterijske bolesti i srčanog udara.

Članak se nastavlja posle reklama

Može pomoći u smanjenju upale

Ženšen je adaptogen, prirodna supstanca za koju se veruje da pomaže telu da upravlja stresom. Pored toga, ginseng ima antioksidativna svojstva koja se zovu ginsenozid koji mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa koji oštećuju ćelije. Ova svojstva omogućavaju ginsengu da pomogne kod upale vezano za hroničnu bolest.

Može poboljšati nivoe energije

U laboratorijskom testiranju, čini se da ženšen ima stimulativna svojstva. Kao rezultat toga, ginseng može pomoći da stimuliše nervni sistem i učini da se osećate budnije i energičnije. Pregled iz 2018. je otkrio da je američki ženšen pomogao u smanjenju umora povezanog sa hroničnom bolešću.

Jača imuni sistem

Ženšen često oglašava kao alternativna terapija koja pomaže u lečenju i prevenciji obične prehlade i gripa. Istraživanja su otkrila da koren biljke ženšena ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Studija na 100 zdravih odraslih takođe je otkrila da uzimanje 2 g azijskog ženšena dnevno tokom osam nedelja pomaže u povećanju nivoa imunih ćelija.

Kako se uzma ženšen?

Suplementi ženšena dolaze u tabletama, kapsulama, ekstraktima ili prahovima. Tablete ili kapsule obično sadrže samleveni koren ili ekstrakt jedne ili više vrsta korena ženšena. Ljudima se obično savetuje da uzimaju jednu do dve kapsule ginsenga dva puta dnevno sa hranom. Uvek pratite preporuke proizvođača na pakovanju suplementa. Broj kapsula može da varira u zavisnosti od doze dodatka. Prašak ekstrakta korena ginsenga može se rastvoriti u vodi, soku ili smutijima.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li je ženšen bezbedan?

Ženšen se smatra bezbednim za prosečnu zdravu odraslu osobu kada se koristi kratkoročno, ali nije bezbedan za sve. Američki ženšen je verovatno bezbedan za korišćenje do 12 nedelja, a azijski ženšen može biti bezbedan do šest meseci. Ako imate bilo koje od sledećih stanja, trebalo bi da izbegavate ženšen:

Trudnoća: Postoje ograničeni podaci koji dokazuju da je ženšen bezbedan tokom trudnoće i dojenja.
Nesanica: Visoke doze ženšen a mogu vas učiniti nemirnim i uzrokovati dodatne probleme sa spavanjem.
Poremećaji zgrušavanja krvi: Ženšen može uticati na to kako se vaša krv zgrušava i može da stupi u interakciju sa razređivačima krvi.
Stanja osetljiva na estrogen: Ginsenozidi u ženšenu mogu delovati kao estrogen, što može izazvati probleme ako imate rak dojke, rak materice, rak jajnika, fibroide materice ili endometriozu.
Šizofrenija: Sposobnost ženšena da izazove nesanicu i probleme sa spavanjem može dodatno uznemiriti ljude sa šizofrenijom.
Hirurgija: Ženšen može uticati na nivo šećera u krvi, čineći operaciju i oporavak posle operacije opasnim. Trebalo bi da izbegavate uzimanje ženšena dve nedelje pre bilo kakve operacije.
Visok krvni pritisak: Uzimanje previše ženšena može povećati vaš krvni pritisak.
Autoimuni poremećaji: Iako nije dobro dokazano, istraživanja pokazuju da ženšen može previše ojačati imuni sistem za ljude sa preterano reaktivnim imunološkim sistemom koji napada telo.

Članak se nastavlja posle reklama

Potencijalne interakcije sa lekovima

I američki i azijski ženšen mogu da komuniciraju sa lekovima. Trebalo bi da izbegavate ženšen ako uzimate sledeće lekove:

Razređivači krvi: Ženšen može smanjiti efekat razređivanja krvi (varfarina), povećavajući rizik od zgrušavanja.
Inhibitori monoamin oksidaze (MAOI): Stimulativni efekat ginsenga može da interaguje sa lekovima protiv depresije kao što su fenelzin, selegilin i tranilcipromin koji takođe ubrzavaju nervni sistem. Ovo može povećati anksioznost, otkucaje srca, glavobolju i nesanicu.
Stimulansi: Uzimanje ženšena sa stimulativnim lekovima, pa čak i sa kofeinom, može vas učiniti previše nervoznim, povećati broj otkucaja srca i izazvati nesanicu.
Lekovi za dijabetes: Pošto ženšen može pomoći u snižavanju šećera u krvi, kombinovanje biljke sa lekovima za dijabetes može izazvati opasan pad šećera u krvi (hipoglikemija).
Imunosupresivi: Ženšen može pojačati imune ćelije i uzrokovati da lekovi dizajnirani da smanje aktivnost imunog sistema (kao što su lekovi za transplantaciju) postanu manje efikasni.
Lekovi koji produžavaju KT interval: Azijski ženšen može povećati rizik od nepravilnog otkucaja srca kada se uzima sa ovim lekovima.
Lasik (furosemid): Azijski ženšen može učiniti diureticima kao što je furosemid manje efikasnim.
Supstrati citokroma P450 1A1 (CIP1A1): Azijski ženšen može uticati na to kako jetra razlaže enzime u ovim lekovima.

Neželjeni efekti

Problemi sa spavanjem su najčešći neželjeni efekat uzimanja azijskog i američkog ženšena. Ostali neželjeni efekti uzimanja ginsenga uključuju: glavobolju, mučninu, dijareju, promene krvnog pritiska, povećan broj otkucaja srca, gubitak apetita, bol u grudima i menstrualne tegobe.

manassanant pamai / gettyimages.com