Šta se dešava sa telom kada popijete čašu vina svake noći?

by | 14.08.2024
Šta se dešava sa telom kada popijete čašu vina svake noći?

Čaša vina posle večere je vekovni ritual. Međutim, prema naučnicima to bi moglo da donese neke blagodeti za zadralje. Saznajmo o čemu se radi.

Čaša crnog vina posl jela je deo rutine kod mnogih naroda. Bilo da se radi o vinu, pivu ili koktelu po vašem izboru, alkohol može zaista doprineti nekim zdravstvenim prednostima – sve dok se radi u umerenim količinama.

Čaša vina za dobro zdravlje

Ali šta se tačno dešava kada popijete preporučeno jedno do dva pića ? Uronimo u istraživanje da vidimo kako umerena konzumacija vina može uticati na telo.

Članak se nastavlja posle reklama

Čaša vina može da smanji stres

Naravno, možda ste iskusili anegdotske efekte ovoga kada se smirite uz čašu vina na kraju dugog dana. Ali zapravo postoje neka istraživanja iza efekata vina na smanjenje stresa. Jedinjenje u crnom vinu, koje se zove resveratrol, odgovorno je za mnoge antiinflamatorne prednosti vina. Istraživanje iz 2019. u časopisu Neuropharmacologi otkrilo je da resveratrol može imati antistresne efekte blokiranjem enzima u mozgu koji dovode do ponašanja nalik depresiji i anksioznosti. Drugi pregled studija otkrio je da je umerena konzumacija vina (jedna čaša dnevno za žene i dve čaše dnevno za muškarce) povezana sa 32% manjim rizikom od depresije.

Blagotvorno dejstvo na mentalno zdravlje

Kada se osećate manje pod stresom, to može poboljšati vaše raspoloženje, olakšavajući želju za druženjem. Snažna socijalna podrška ne samo da nam može dati osećaj pripadnosti, već može značajno smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti. Druga nedavna istraživanja su otkrila da konzumacija vina može imati još dublje koristi kada je u pitanju mentalno zdravlje. Gore pomenuti pregled takođe je otkrio da umerena konzumacija može da smanji depresiju, zaštiti mozak i manji rizik od kognitivnog opadanja – a sve to promoviše dugovečnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Utiče na zdravlje srca

Decenijama se objavljuju istraživanja o dobrobiti vina za zdravlje srca. Antioksidativna jedinjenja u vinu mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od ateroskleroze, koronarne bolesti srca i moždanog udara. Drugi pregled citira studije koje su otkrile da vino poboljšava nivo holesterola i krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako ovo može učiniti da vino zvuči kao čudesni lek za srčane bolesti, to je daleko od slučaja. U stvari, mnoge od ovih studija su takođe otkrile da pijenje više od preporučene granice dovodi do pogoršanja kardiovaskularnog zdravlja. Dakle, ako pijete vino – ili bilo koji alkohol – budite sigurni da unos bude lagan do najviše umeren.

Poboljšava zdravlje creva

Zdravlje naših creva može doprineti zdravlju našeg tela u celini, od podrške imunološkoj funkciji do čuvanja određenih vrsta raka. Obično, kada razmišljamo o načinima da podržimo naš mikrobiom, mislimo na hranu kao što su probiotici i prebiotici, ali vino bi takođe moglo biti na listi. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje piju crno vino imaju raznovrsniji mikrobiom od onih koji piju druge vrste alkohola. Istraživači su ovo pripisali antioksidansima koji se nalaze u kožici grožđa (naime, resveratrolu).

Ipak, postoje i rizici

Kada je u pitanju konzumacija vina i rizik od raka, postoje dobre i loše vesti. Dobra vest je da umerena konzumacija vina može imati zaštitni efekat protiv raka jednjaka i želuca. Još jedno nedavno istraživanje pokazalo je da umerena konzumacija vina može smanjiti rak bubrega i limfome štitne žlezde. Međutim, ista studija je takođe otkrila da umerena konzumacija alkohola može povećati rizik od raka pankreasa, prostate, jetre i dojke. Druge studije su otkrile da čak i samo jedno piće dnevno može povećati nivoe estrogena, što je poznati faktor rizika za rak dojke.

Naravno, ne treba preterivati u količinama. Takođe, ako pitete određene lekove konsultujte lekara oko toga da li smete da pijete i minimalne količine alkohola.

Članak se nastavlja posle reklama

vasantytf / gettyimages.com