Simptomi i faze perimenopauze: Pet znakova da se bliži kraju

by | 09.08.2024
Simptomi i faze perimenopauze: Šest znakova da se bliži kraju

Početak menopauze može krenuti u 30-im godinama, ostavljajući mlade žene zbunjene neobjašnjivim simptomima. Ovo su faze i znaci da je kraj perimenopauze.

Period perimenopauze je faza kada osećate simptome menopauze, ali menstruacija još nije prestala. Obično počinje nekoliko godina pre nego što žena dostigne menopauzu, koja zvanično počinje kada niste imali menstruaciju 12 meseci.

Faze perimenopauze i znaci da se bliži kraju

Prema ginekolozima, postoji četiri faze perimenopauze i svaka je karakteristična po određenim simtomima:

Članak se nastavlja posle reklama

Rana perimenopauza

U vrlo ranim fazama, ciklusi su vam i dalje redovni, ali se proizvodi manje progesterona svaki put kada ovulirate, što znači da druga polovina ciklusa postaje malo kraća. U ovoj fazi možete doživeti obilnije i bolnije menstruacije.

Takođe možete otkriti da imate poteškoća sa spavanjem jer je progesteron sedativni hormon. Iz istog razloga možete dobiti glavobolje i migrene, a takođe ćete početi da doživljavate prve navale vrućine i noćno znojenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Druga faza perimenopauze

U ovoj fazi još uvek imate cikluse, ali oni postaju malo manje nepravilni. Možda ćete imati ciklus na 28 dana jednog meseca i na 32 dana sledećeg, što znači da je vaš progesteron nizak, a da vam je estrogen u ovoj fazi ide gore-dole.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog ovih fluktuacija možete iskusiti i simptome višeg nivoa estrogena – obilnu menstruaciju, migrene i bol u dojkama – i simptome niskog nivoa estrogena, kao što su pojačani naleti vrućine i noćno znojenje.

Pojedine  žene imaju simptome povezane sa alergijom, poput osipa i osetljivosti na hranu, jer je estrogen povezan sa histaminom koji telo oslobađa kada imate alergijsku reakciju.

Treća faza perimenopauze

Znate da ste u trećoj fazi kada imate prvi ciklus koji je duži od 60 dana. Takođe ćete primetiti više simptoma niskog nivoa estrogena: noćno znojenje, talase vrućine, umor i bolove u zglobovima. Simptomi poput obilnih menstruacija i osetljivih grudi imaju tendenciju da se ublaže u ovoj fazi.

Četvrta faza

Vaši ciklusi su završeni, ali još nije prošlo 12 meseci od poslednje menstruacije, tako da još niste u menopauzi. Mešavina niskog nivoa estrogena i progesterona u sistemu znači navale vrućine i noćno znojenje, kao i povećanje telesne težine oko stomaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Možda ćete primetiti da se problemi sa spavanjem nastavljaju i možda ćete dobiti suvoću vagine. Bolovi u ovoj fazi postaju sve izraženiji. Možda je vaše raspoloženje malo stabilnije jer dobijate manje od tih visokih i niskih fluktuacija estrogena.

Pet znakova da se perimenopauza završava

1. Izostanak menstruacije ne nekoliko meseci

Ukoliko su menstruacije neredovne i izostaju u periodu od tri ili šest meseci i to je znak da se vaša menopauza bliži. Mnoge žene tvrde da se njihovi naleti vrućine i noćno znojenje pogoršavaju u poslednjim fazama perimenopauze.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Poboljšanje raspoloženja

Estrogen je važan za proizvodnju neurotransmitera kao što je serotonin u mozgu, tako da fluktuacije mogu izazvati probleme sa raspoloženjem. Dakle, stabilizacija vašeg raspoloženja je znak da ste pri kraju ove perimenopauzalne faze.

3. Manje sna

Loš san je karakteristika perimenopauze, a povećana učestalost noćnog znojenja pogoršava problem u završnim fazama.

4. Suvoća vagine

Smatra se da suvoća vagine pogađa između polovine i tri četvrtine žena u perimenopauzi ili menopauzi i uobičajena je pred kraj perimenopauze. Za razliku od većine simptoma menopauze, malo je verovatno da će se poboljšati sam po sebi i ima tendenciju da se pogorša s vremenom ako se ne leči.

5. Promene libida

Smanjenje seksualne želje je povezano sa niskim nivoom estrogena i niskim nivoom testosterona, koji se smanjuju u kasnijim fazama perimenopauze.

champpixs / gettyimages.com