Gotu kola: 5 zdravstvenih prednosti – od smanjenja stresa do jačanja imuniteta

by | 11.03.2024
Gotu kola: 5 zdravstvenih prednosti - od smanjenja stresa do jačanja imuniteta

U poslednje vreme, sve više ljudi koristi ajurvedske lekove. Jedna takva biljka je brahmi ili gotu kola. Upoznaćemo vas sa njenim lekovitim dejstvima koja se vekovima koristi u istočnjačkoj medicini. 

 

Svi smo dobro razumeli koliko je važno da naš imunitet bude jak. U poslednje vreme, organski način života postao je veoma popularan. Ajurvedsko bilje ima različite zdravstvene prednosti. U ovom tekstu uspoznaćemo vas sa brahmi, koja se takođe naziva ajurvedinim omiljenim detetom.

Članak se nastavlja posle reklama

Gotu kola – omiljena ajurvedska biljka

Ajurveda se oslanja na principe ravnoteže između tela, uma i duha, verujući da je ta ravnoteža ključna za očuvanje zdravlja. Ovaj sistem medicinske prakse uključuje ishranu, biljnu medicinu, jogu, masažu i druge tehnike kako bi se postigla ravnoteža i prevencija bolesti.

Šta je gotu kola?

Gotu kola je biljka koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini, kao i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Naučno ime ove biljke je Centella asiatica. Listovi ove biljke se koriste u pripremi čajeva, tinktura i kapsula, a ponekad se mogu koristiti i u obliku ekstrakta ili ulja.

Članak se nastavlja posle reklama

Gotu kola se smatra adaptogenom biljkom, što znači da može pomoći telu da se bolje nosi sa stresom. Takođe se povezuje sa poboljšanjem cirkulacije i memorije, kao i sa smanjenjem upala. U nekim kulturama se veruje da gotu kola može pomoći u lečenju kožnih oboljenja i poboljšanju zdravlja kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Pet zdravstvenih prednosti goru kole

Poboljšava pamćenje

Najvažnija zdravstvena korist brahmija je što poboljšava kognitivne veštine, koncentraciju i stimuliše vaš um. Studije su otkrile da je šest nedelja dnevne konzumacije gotu kole (brahmi), dva puta dnevno (300 mg/doza) pokazalo primetne rezultate. Brahmi pomaže poboljšanjem dendritske dužine i grananja, što su nervne ćelije u mozgu, odgovorne za pamćenje i učenje.

Smanjuje anksioznost i stres

Gotu kola pomaže u promeni aktivnosti određenih enzima, koji su uključeni u odgovor na stres. Zbog toga pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.

Takođe podiže vaše raspoloženje, smanjuje nivo kortizola (hormona koji izaziva stres). Deluje kao sredstvo protiv stresa povećavajući nivo serotonina u telu.

Može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je neizlečiva. Ali, za gota kolu se kaže da sprečava efekat bolesti na mozak. To je biljka koja poboljšava pamćenje i može sprečiti stanja poput Alchajmerove bolesti u godinama koje dolaze.

Članak se nastavlja posle reklama

Jača imunitet

Uključivanje antioksidanata u svakodnevnu ishranu je odličan način za jačanje imuniteta. Antioksidansi pomažu u zaštiti tela od oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima, što je povezano sa hroničnim stanjima kao što su bolesti srca, dijabetes, pa čak i rak.

Bakozidi, aktivni sastojak gotu kole, mogu neutralisati slobodne radikale i sprečiti molekule masti da reaguju sa slobodnim radikalima.

Članak se nastavlja posle reklama

​Smanjuje upalu

Brahmi pomaže u inhibiciji enzima kao što su ciklogeneza, kaspaze i lipoksigenaze koji igraju glavnu ulogu u izazivanju bola i upale. Dakle, gotu kola je savršeno rešenje za sve koji pate od stanja poput artritisa.

Poboljšava rast kose

Mnogi od nas su veliki ljubitelji duge i bujne kose. Ako spadate u istu kategoriju, pokušajte da nanesete brahmi na kožu glave kako biste nahranili kosu i podstakli rast. Gotu kola hrani folikul dlake i sprečava gubitak kose.

Anawat_s / gettyimages.com

Možda će vas zanimati