Provereno! Jedite ovih 5 namirnica kako biste olakšali simptome PMS-a

by | 09.02.2024
Provereno! Jedite ovih 5 namirnica kako biste olakšali simptome PMS-a

Simptomi PMS-a obično kreću oko nedelju dana pre menstruacije, a karakterišu ih pojava akni, nadimanje i česte promene raspoloženja. Pojedine namirnice mogu da ublaže simptome. 

 

PMS može izazvati nekoliko fizičkih i emocionalnih simptoma nedelju ili dve pre početka menstruacije. Više od 90% žena je priznalo da ima neke od ovih simptoma. Budući da se dešavaju svaki mesec, dobre vesti su što postoji način sa se ublaže.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako olakšati simptome PMS-a?

Stručnjaci upozoravaju da rigorozne dijete nikako nisu preporućljive tokom PMS-a. Ali, sa druge strane određene namirnice mogu da pomognu u ublažavanju nelagodnosti od simptoma .

Hrana koja može pomoći kod PMS-a?

Način na koji doživljavate PMS povezan je sa onim šta i kako jedete. Istraživači su otkrili da se PMS češće javlja kod osoba koje su jele veliku količinu brze hrane, bezalkoholnih pića i prerađenog mesa.

Članak se nastavlja posle reklama

Preporučljivo je da se tokom ovog perioda smanji unos natrijuma, šećera, masti i alkohola. Umesto toga, opredelite se za zdraviji jelovnik. Na primer, složeni ugljeni hidrati (npr. cela zrna) i hrana bogata kalcijumom (npr. jogurt) mogu ublaže simptome PMS-a. Takođe, naučnici ističu ovih pet namirnica koji mogu da ublaže simptome tokom ovog perioda:

Članak se nastavlja posle reklama

Avokado

Ako tokom PMS-a žudite za brzom hranom, patite od grčeva u mišićima i nadimanja – avokado može da pomogne. Ova namirnica sadrži kalijum, mineral koji pomaže u zaštiti od grčeva u mišićima i daje osećaj sitosti, tako da ćete biti manje skloni preteranom grickanju. Takođe deluje kao prirodni diuretik tako što izbacuje višak natrijuma i tečnosti iz tela.

Cvekla i zelje

Studija iz 2022. je primetila da su vitamini B (npr. tiamin ili B1 i riboflavin ili B2) povezani sa smanjenim PMS-om.

Cvekla i zelje cvekle sadrže i B1 i B2. A, samo jedna šolja cvekle obezbeđuje oko trećinu vaših dnevnih potreba za folatima, što je 400 mikrograma dijetalnih folata svakog dana za odrasle.

Nedostatak folata u telu može izazvati probleme poput mentalnog umora, problema sa pamćenjem i nesanicu.

Članak se nastavlja posle reklama

Sardine

Utvrđeno je da niski nivoi kalcijuma i vitamina D u serumu izazivaju ili pogoršavaju simptome PMS-a. Sardine sadrže oba ova hranljiva sastojka, zajedno sa omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći da se smanji nadutost izazvana PMS-om, glavobolja, osetljivost grudi, depresija, nervoza, anksioznost i nedostatak koncentracije.

Članak se nastavlja posle reklama

Mahunarke

Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi sa većim unosom ne-hem gvožđa, tipa koji se nalazi u biljnoj hrani, imaju manji rizik od simptoma PMS-a.

Najveći izvor ne-hem gvožđa su mahunarke ili mahunarke (pasulj, sočivo, leblebija i grašak). Mahunarke su takođe pune vlakana, još jednog ključnog leka za PMS, koji pomaže u regulisanju šećera u krvi i nivoa insulina. Samo pola šolje kuvanog crnog pasulja pakuje preko sedam grama vlakana.

Ako ste zabrinuti zbog dodatnog gasa i nadimanja, noć pre kuvanja ostavite pasulj potopljen u vodi. Ovaj proces može pomoći u sprečavanju stvaranja gasova u debelom crevu i nadimanja.

Crna čokolada

Crna čokolada ublažava simptome PMS-a na nekoliko načina. Njegovi antioksidanti pokreću zidove krvnih sudova da se opuste, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Ova poslastica takođe sadrži magnezijum, mineral za koji je utvrđeno da pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a.

Konačno, istraživači su otkrili da konzumacija crne čokolade pozitivno utiče na emocionalni status zdravih odraslih osoba kroz odnos creva i mozga.

Simptomi povezani sa menstruacijom koji se javljaju pre menstruacije, poznati kao PMS, mogu se pogoršati ili poboljšati u zavisnosti od vrste hrane koju jedete. Međutim, ako vam ni hrana ne pomaže, konsultujte se sa lekarom o mogućim opcijama za smanjenje simptoma.

Deagreez / gettyimages.com