Najbolji začini protiv nadimanja, kao i oni koje treba izbegavati

by | 23.12.2023
Najbolji začini protiv nadimanja, kao i oni koje treba izbegavati

Nadutost stomaka je previše uobičajena nelagodnost uzrokovana različitim faktorima, uključujući izbor ishrane, probleme sa varenjem. Postoji začini protiv nadimanja – i to veoma efikasni. 

Mnoge osobe s vremena na vreme imaju problem s nadutosti stomaka. Na tržištu postoje brojni preparati koji mogu da ublaže simptome, ali zašto ne probati i neka prirodna rešenja. Neka od njih već imate u kuhinji.

Začini protiv nadimanja

Mnogi faktori mogu doprineti nadimanju, a najčešći je prekomerni gas. Previše gasova u crevima obično je znak da digestivni trakt ne funkcioniše kako bi trebalo. Gas se može nakupiti zbog prekomernog rasta bakterija u crevima, malapsorpcije ugljenih hidrata ili funkcionalnih digestivnih poremećaja kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS)

Članak se nastavlja posle reklama

Neki začini, kao i bilje mogu poboljšati  zdravlje creva i pomoći u oslobađanju zarobljenih gasova. Hajde da vidimo o čemu se tu radi. Upoznaćemo vas sa onima koji mogu da pomognu, ali i sa začinima koji izazivaju nadimanje.

Najbolji začini protiv nadimanja

Smatraju se najefikasnijim, saznajte kako se najbolje koriste.

Članak se nastavlja posle reklama

Đumbir

Istraživanja su pokazala da đumbir može poboljšati pokretljivost želuca, smanjiti grčeve u crevima i nadimanje. Takođe, može da ublaži mučninu i povraćanje. Možete da pijte čaj od đumbira – jednu šolju dnevno ili da dodate malo praha ovog začina u jelo.

Članak se nastavlja posle reklama

Seme komorača

Seme komorača sadrži antispazmodične i anetolne agense, koji podržavaju zdrave kontrakcije crevnih mišića. Plus, antibakterijska i antibiotska svojstva komorača mogu da poboljšaju varenje smanjujući broj neželjenih mikroorganizama u crevima. Možete da popijete čaj od komorača – jednu šolju dnevno.

Kumin

Kumin ima antidijabetičko, antiinflamatorno dejstvo, pored blagotvornog dejstva na creva. Istraživanja su pokazala da kim podržava proizvodnju žuči, koja je neophodna za varenje i apsorpciju hranljivih materija. Začin možete da stavite na peciva, ne preterujte u količini.

Crni biber

Jedinjenja u crnom biberu takođe podstiču protok krvi u GI traktu i pomažu u stimulisanju oslobađanja digestivnih enzima neophodnih za varenje hrane. Sa boljom varenjem dolazi i manje nadimanja.

Cimet

Istraživanja su pokazala da cimet može da otkloni mnoga stanja i simptome, uključujući povraćanje, nadimanje, kašalj, prehladu, gubitak apetita i umor. Cimet može pomoći u poboljšanju protoka krvi, podržavajući zdravo varenje i ublažavanje nadimanja. Dodajte začin u čaj, kafu ili kolače.

Članak se nastavlja posle reklama

Seme korijandera

Seme korijandera je aromatičan začin, koji daje snažan ukus raznim jelima. Međutim, oni takođe nude mnoge istaknute zdravstvene beneficije, uključujući pomoć u varenju. Kada se doda u jelo, korijander može pomoći da se ubrza proces varenja.

Začini koji mogu izazvati nadimanje

Nažalost, ne smanjuju svi začini prekomerni gas, neki čak mogu izazvati i nadimanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Beli luk: Sadrži fruktane, rastvorljiva vlakna koja se teško vare i mogu izazvati ili doprineti nadimanju.
Luk: Kao i beli luk, luk sadrži fruktane koji mogu izazvati nadimanje GI i dijareju.
Čili: Kapsaicin, primarna komponenta u čili papričicama, povezan je sa intenzivnim simptomima GI. Takođe može izazvati bol, peckanje, mučninu i nadimanje.

 

Kako je najbolje koristiti začine protiv nadimanja?

Postoji nekoliko načina da uključite začine u svoju rutinu, ali najbolji način može zavisiti od vrste začina koji se koristi. Da biste koristili začine za nadimanje, uzmite u obzir:

  • Napravite čaj
  • Dodajte ih u smuti
  • Dodajte ih u jela i salate

Korisni saveti

Da biste pomogli da se gasovi kreću kroz probavni sistem, razmislite o uključivanju ovih pravila u svoj životni stil:

  • Jedite polako u vreme obroka i temeljno žvačite hranu.
  • Pokušajte da jedete male, česte obroke.
  • Sedite uspravno dok jedete i najmanje 30 minuta posle obroka.
  • Pijte napitke na sobnoj temperaturi.
  • Prošetajte posle jela.

Dok su povremeni napadi gasova normalni, hronično nadimanje nije. Ako osetite hronično nadimanje, uprkos naporima da smanjite nelagodnost, najbolje je da potražite savet od svog lekara.

AnnaPustynnikova / gettyimages.com