Efikasni čajevi protiv nadimanja

by | 17.11.2023
Efikasni čajevi protiv nadimanja

Uživaje u ovim biljnim aromama jer će vam pomoći protiv nadimanja. Saznajte koji čajevi su u pitanju. 

Mučna nelagodnost nadimanja nikada nije dobrodošao gost. Iako vam se može činiti da će taj osećaj zauvek trajati postoji rešenje. Naime, dovoljno je da skuvate šolju čaja.

Biljni čajevi protiv nadimanja

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji su efikasni za ublažavanje nadimanja. Radi se o bilju koje opušta mišiće u digestivnom traktu. Osim toga radi se o karminativu – sredstvu protiv nadimanja. Ovo bilje ne samo da ublažava grčeve i nadimanje nego podstiče varenje, apsorpciju i pokretljivost creva.

Čaj od kamilice protiv nadimanja

Kamilica je jedan primer karminativa koji je lako dostupan. Pregled iz 2022. pokazao je da je kamilica terapeutska za gastrointestinalne (GI) poremećaje kao snažno antiinflamatorno sredstvo, ilustrujući njenu efikasnost u lečenju stomačnih tegoba kao što je nadimanje.

Čaj od pelina

Pelin je jedan od primera odličnog probavnog bitera koji je uobičajen dodatak mešavinama čaja – i rešava nadimanje. U stvari, istraživanja pokazuju da pelin može biti efikasan protiv mnoštva problema sa GI, uključujući loše varenje, gastritis (zapaljenje sluznice želuca), bola u stomaku, gasova i čireva – sve što može doprineti simptomima nadimanja.

Čaj od nane

Bilo da se radi o ulju mente, ekstraktu ili celim listovima, ovaj popularni sastojak čaja takođe može pomoći u borbi protiv nadimanja. Utvrđeno je da je nana kao još jedan karminativ efikasna opcija za lečenje simptoma i bolova povezanih sa sindromom iritabilnog creva (IBS) prema meta-analizi iz 2019.

Takođe, meta-analiza iz 2020. pokazala je da nana deluje umirujuće na debelo crevo tokom kolonoskopije, što može dovesti do ublažavanja nadimanja ako je osnovni uzrok iritacija debelog creva.

Čaj od komorača protiv nadimanja

Iako je komorač popularan u kulinarstvu, dokazan je i kao koristan karminativ. Ovo aromatično povrće se decenijama koristi kao lek za sve tegobe creva kao što je nadimanje, a jedna studija na životinjama može dodatno da ilustruje kako komorač koristi GI traktu. Istraživanje je pokazalo je da dodatak komoraču pozitivno utiče na integritet crevne sluznice, što sugeriše jedan mehanizam pomoću kojeg može pomoći u smirivanju nadimanja.

Čaj od cimeta

Još jedan karminativ je zdrav začin koji volite i koji imate u ostavi: cimet. Da biste napravili brzi, domaći čaj od cimeta za ublažavanje nadimanja, jednostavno pomešajte u šolju tople vode pola kašičice mlevenog cimera ili kuvajte štapić cimeta u vodi 10 do 15 minuta. Njegove prednosti će biti pojačane ako pomešate i cimet sa jednom ili dve druge biljke na ovoj listi.

Čaj od matičnjaka

Ova biljka se decenijama koristi za rešavanje problema sa gastrointestinalnim traktom, a jedna studija na životinjama je otkrila da matičnjak može pomoći u poboljšanju crevne pokretljivosti. Slaba pokretljivost je takođe jedan od razloga nadutosti. U drugom pregledu je navedeno da matičnjak ima moćna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova u crevima.

Čaj od majčine dušice

Majčina dušica se odlikuje karminativnim svojstvima i pomaže u ublažavanju napetosti mišića u GI traktu. Topla šoljica ovog aromatičnog čaja brzo može da donese olakšanje.

rezkrr / gettyimages.com