Najbolji začini protiv nadimanja, kao i oni koje treba izbegavati

by | 23.12.2023
Najbolji začini protiv nadimanja, kao i oni koje treba izbegavati

Nadutost stomaka je previše uobičajena nelagodnost uzrokovana različitim faktorima, uključujući izbor ishrane, probleme sa varenjem. Postoji začini protiv nadimanja – i to veoma efikasni. 

Mnoge osobe s vremena na vreme imaju problem s nadutosti stomaka. Na tržištu postoje brojni preparati koji mogu da ublaže simptome, ali zašto ne probati i neka prirodna rešenja. Neka od njih već imate u kuhinji.

Začini protiv nadimanja

Mnogi faktori mogu doprineti nadimanju, a najčešći je prekomerni gas. Previše gasova u crevima obično je znak da digestivni trakt ne funkcioniše kako bi trebalo. Gas se može nakupiti zbog prekomernog rasta bakterija u crevima, malapsorpcije ugljenih hidrata ili funkcionalnih digestivnih poremećaja kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS)

Neki začini, kao i bilje mogu poboljšati  zdravlje creva i pomoći u oslobađanju zarobljenih gasova. Hajde da vidimo o čemu se tu radi. Upoznaćemo vas sa onima koji mogu da pomognu, ali i sa začinima koji izazivaju nadimanje.

Najbolji začini protiv nadimanja

Smatraju se najefikasnijim, saznajte kako se najbolje koriste.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da đumbir može poboljšati pokretljivost želuca, smanjiti grčeve u crevima i nadimanje. Takođe, može da ublaži mučninu i povraćanje. Možete da pijte čaj od đumbira – jednu šolju dnevno ili da dodate malo praha ovog začina u jelo.

Seme komorača

Seme komorača sadrži antispazmodične i anetolne agense, koji podržavaju zdrave kontrakcije crevnih mišića. Plus, antibakterijska i antibiotska svojstva komorača mogu da poboljšaju varenje smanjujući broj neželjenih mikroorganizama u crevima. Možete da popijete čaj od komorača – jednu šolju dnevno.

Kumin

Kumin ima antidijabetičko, antiinflamatorno dejstvo, pored blagotvornog dejstva na creva. Istraživanja su pokazala da kim podržava proizvodnju žuči, koja je neophodna za varenje i apsorpciju hranljivih materija. Začin možete da stavite na peciva, ne preterujte u količini.

Crni biber

Jedinjenja u crnom biberu takođe podstiču protok krvi u GI traktu i pomažu u stimulisanju oslobađanja digestivnih enzima neophodnih za varenje hrane. Sa boljom varenjem dolazi i manje nadimanja.

Cimet

Istraživanja su pokazala da cimet može da otkloni mnoga stanja i simptome, uključujući povraćanje, nadimanje, kašalj, prehladu, gubitak apetita i umor. Cimet može pomoći u poboljšanju protoka krvi, podržavajući zdravo varenje i ublažavanje nadimanja. Dodajte začin u čaj, kafu ili kolače.

Seme korijandera

Seme korijandera je aromatičan začin, koji daje snažan ukus raznim jelima. Međutim, oni takođe nude mnoge istaknute zdravstvene beneficije, uključujući pomoć u varenju. Kada se doda u jelo, korijander može pomoći da se ubrza proces varenja.

Začini koji mogu izazvati nadimanje

Nažalost, ne smanjuju svi začini prekomerni gas, neki čak mogu izazvati i nadimanje.

Beli luk: Sadrži fruktane, rastvorljiva vlakna koja se teško vare i mogu izazvati ili doprineti nadimanju.
Luk: Kao i beli luk, luk sadrži fruktane koji mogu izazvati nadimanje GI i dijareju.
Čili: Kapsaicin, primarna komponenta u čili papričicama, povezan je sa intenzivnim simptomima GI. Takođe može izazvati bol, peckanje, mučninu i nadimanje.

 

Kako je najbolje koristiti začine protiv nadimanja?

Postoji nekoliko načina da uključite začine u svoju rutinu, ali najbolji način može zavisiti od vrste začina koji se koristi. Da biste koristili začine za nadimanje, uzmite u obzir:

  • Napravite čaj
  • Dodajte ih u smuti
  • Dodajte ih u jela i salate

Korisni saveti

Da biste pomogli da se gasovi kreću kroz probavni sistem, razmislite o uključivanju ovih pravila u svoj životni stil:

  • Jedite polako u vreme obroka i temeljno žvačite hranu.
  • Pokušajte da jedete male, česte obroke.
  • Sedite uspravno dok jedete i najmanje 30 minuta posle obroka.
  • Pijte napitke na sobnoj temperaturi.
  • Prošetajte posle jela.

Dok su povremeni napadi gasova normalni, hronično nadimanje nije. Ako osetite hronično nadimanje, uprkos naporima da smanjite nelagodnost, najbolje je da potražite savet od svog lekara.

AnnaPustynnikova / gettyimages.com