SRĐAN JOVANOVIĆ, GLUMAC, KOMIČAR I VODITELJ: OD KADA SAM VEGAN, IMAM VIŠE SNAGE I DOBRE ENERGIJE

by | 10.11.2022

Srđan Jovanović, glumac, komičar i voditelj otkriva zašto je prestao da konzumira proizvode životinskog porekla i celu porodicu navikao na takav način ishrane

 

 Na vegansku, to jest celovitu biljnu ishranu prešao sam pre gotovo pet godina, dakle 2018. Razlog je bila ljubav prema životinjama. U to vreme moju kerušu je udario auto, premi­nula mi je na rukama na putu do veterinara i pomislio sam kako bi bilo licemerno da jedem delove tela neke slične životinje, priča Srđan Jovanović, glumac i voditelj.

Koliko teško ste se prilagođavali na tom putu? Šta je bilo najteže?

– Prilično lako sam se prilagodio. Obično ljudi pređu prvo u vegetarijance (izbace meso, ali jedu jaja, mlečne proizvode, med…), a kod mene je taj rez došao naglo i bez mnogo muke sam se konvertovao. Najteže je bilo otići u do juče omiljene restorane i kafane i izaći gladan. Srećom, broj objekata sa biljnom hranom je u porastu, kako u svetu tako i kod nas, pa se stvari menjaju u moju korist.

Kakve promene ste osetili?

– Vrlo brzo sam primetio da imam više snage i da se brže oporavljam od napora. Kao da sam vozio auto na loš benzin, a onda sam prešao na kerozin. I kad malo razmislite, slon, kornjača i gorila su najveće, najdugovečnije i najsnažnije životinje. Svi oni su biljojedi.

Da li jedete slatkiše i koje?

– Jedem kao sumanut, mada se trudim da smanjim. Beli šećer je opasna navlaka. Od konditorskih proizvoda bez mleka jedem napolitanke, čokolade bez mleka, a često me možete videti u izlogu neke stare poslastičarnice kako jedem baklave i pijem špricer (pola boza, pola limunada). Kad se na sve to doda domaća radinost, palačinke, pite, kolači, torte… Prosto čovek ne zna od čega da počne.

Kojom konkretnom ishranom podstičete izdržljivost?

– Trudim se da to bude što raznovrsnije – voće, svež zeleniš i koštunjavo voće pomažu kad je potrebno izdržati naporan dan. Više manjih obroka, užina i smutija odlični su za izdržljivost.

Šta Vam daje snagu?

– Proteini mi daju snagu. Tu su razne vrste pasulja, leblebije, sočivo, kinoa, grašak, soja (tempeh, tofu). Sve to na različite načine spremljeno bude em lepo za oko, em daje snagu.

Mnogi vegani kažu da su promenom ishrane srušili “zidove” i oslobodili um. Da li Vi imate slično iskustvo?

– To su promene koje se dešavaju na energetskom nivou. Čovek se očisti kad se ne hrani tuđom patnjom. Nakog nekog vremena percepcija života počinje da se menja.

Da li su i Vaša deca vegani? Ako jesu, kako su u početku reagovali? Da li je bilo otpora? Koja su im omiljena jela?

– Sin se deklariše kao vegetarijanac, tu i tamo u školskoj pekari kupi nešto sa sirom, a ćerka je od rođenja na veganskoj ishrani, uz blagoslov doktora i nutricioniste, tako da jedina nije imala priliku da bira. Ali svi rezultati pokazuju da joj veganska ishrana veoma prija i da se odlično razvija.

MOJ DNEVNI JELOVNIK

– Nisam od onih koji broje kalorije, nemam višak kilograma, pa se ne opterećujem. Ali evo nekoliko varijanti:

Doručak: Ovsena kaša sa voćem i semenkama, tofu kajgana sa povrćem, kikiriki puter i džem, razni namazi tipa humus ili krem sir od semenki suncokreta….

Ručak: Krem supa od povrća, vege burger sa krompirom iz rerne, seitan sa prilozima, lazanje, musaka, dosta salate i nešto za desert.

Večera: Pica, sendvič, falafel, uvek su dobri ako čovek ogladni uveče kao ja posle nastupa, a neka laganija opcija su razna variva.