KLJUČ ZA DUG ŽIVOT: LIČNI MENI KRALJICE ELIZABETE

by | 09.09.2022

 Hranila se  jednolično, dan počinjala šoljom čaja sa mlekom i bez šećera, sa obaveznim biskvitima uz čaj

 

 

Britanska kraljica Elizabeta II hranila se izuzetno zdravo, pa tako nije ni čudo što je doživela da proslavi svoj 96. rođendan.

Njen kuvar Mak Grejdi isticao je da se njen svakodnevni jelovnik nije promenio više od šezdeset godina.

Za kraljicu u svakom trenutku radilo je dvadeset kuvara koji su svaki dan pripremali jelovnik iz kog je  birala šta će tog dana jesti.

Svoj dan počinjala je  šoljom čaja sa mlekom i bez šećera, sa obaveznim biskvitima uz čaj.

Kraljičin doručak se uvek sastojao od hladnih pahuljica, a ponekad su marmelada i tost takođe bili na meniju. Jaja je jela retko.

Ručak je  bio jednostavan i  proteinski jak,  bez mnogo ugljenih hidrata. Mak Grejdi je navodio da je njen izbor uglavnom bila  grilovana riba list ili škotski losos sa spanaćem i tikvicama.

Ponekad za ručak je jela salatu sa grilovanom piletinom.

Popodnevni čaj uzimala je u kombinaciji sa omiljenim sendvičima sa krastavcima i voćnom tortom.

Ovi jednostavni sendviči se pripremaju tako što se najpre odseče korica hleba, zatim se obe strane hleba premažu krem-sirom na koje se stavi nekoliko listova tanko sečenog svežeg krastavca. Sendvič se zatim iseče na jedan zalogaj.

Za večeru  uglavnom je jela  grilovanu ili barenu ribu sa nekom salatom i povrćem.

Kao desert na meniju obično su se nalazile sveže voćke iz njenog voćnjaka. Takođe je bila i veliki ljubitelj tamne čokolade.

Hrana koja se nikada nije bila na meniju kraljice su: beli luk, tatar-biftek i „brza” hrana.

„Elizabeta ne podnosi beli luk, a kada je meso u pitanju, voli dobro ispečenu šniclu tako da se tatar-biftek, pored belog luka, nikada neće naći na njenom jelovniku. Kada svakodnevno dvadeset kuvara radi za vas, nema nikakve potrebe za “brzom” hranom, u svakom trenutku možete da jedete šta god poželite,” objasnio je jednom prilikom kraljičin kuvar Mak Grejdi.