RECEPT ZA DUG ŽIVOT: ŠTA SAVETUJE KLINT ISTVUD

by | 28.09.2022

 Čime se hrani proslavljeni 92-godišnji glumac i režiser?

Holivudski glumac Klint Istvud otkrio je tajnu svoje dugovečnosti – sve je u pravilima ishrane!

Holivudski glumac Klint Istvud u filmovima igra od davne 1955. godine, a nema sumnje koliko ga publika obožava. Ove godine napunio je 92 godine, a i dalje radi. Trenutno se bavi novim dokumentarnim filmom o divljim životinjama koji se zove “Why On Eart”, a svi se pitaju kako mu polazi za rukom da ostane zdrav i pun energije.

Istvud je oduvek znao kako se održava telesna forma. Tegove je dizao već sa 19 godina, a decenijama kasnije zadržao je redovnu rutinu vežbanja. Ishrana je uvek igrala ključnu ulogu u svemu, a glumac je otkrio tajnu svoje dugovečnosti.

– Pokušavam da pazim na unos zasićenih masti. Nikad nisam imao visok nivo telesne masnoće, ali sam uvek bio prilično uredan po pitanju ishrane – rekao je Istvud u jednom intervjuu.

– Klonite se ugljenih hidrata, posebno bogatih deserata. Držite vagu u kupatilu. Odmarajte se dovoljno. Pokušajte da budete optimistični. Jedite voće i sirovo povrće. Uzimajte vitamine. Preskočite pića puna šećera. Izbegavajte previše alkohola – rekao je glumac.

Klint Istvud nikad ne jede iz zadovoljstva, kako je u jednom intervjuu potvrdio njegov sin Skot:

– Moj tata ne jede iz zadovoljstva. Jede losos i smeđi pirinač za doručak. Kad bi mogao da uzme tabletu koja mu daje sve potrebne hranjive sastojke, odustao bi od hrane.

Stručnjaci se slažu da glumčevi saveti imaju smisla. jer je upravljanje težinom odličan način da smanjite rizik od bolesti. Na primer, prejedanje može da poveća rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i moždanog udara. Hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti uključuje mesne proizvode poput kobasica, maslac i mast, sir, sladoled, neke slane grickalice, slatkiše, keks, torte, kolače.

– Istvudova telesna masnoća je manja od 10 odsto. Istvud održava ishranu sa niskim udelom masti i visokim sadržajem proteina. On takođe pomno pazi na nivo holesterola. Njegov otac, čovek koji je obožavao meso i krompire, umro je relativno mlad od kardiovaskularne bolesti – ističe dr Heri Demopulos, Istvudov lekar.