Velika studija otkriva nezdravu vezu između soli i krvnog pritiska

by | 30.03.2024
Velika studija otkriva nezdravu vezu između soli i krvnog pritiska

Naučnici su potvrdili da smanjenje unosa soli može značajno smanjiti krvni pritisak, nudeći potencijalno spasonosnu strategiju i za zdrave osobe i za one koji već leče hipertenziju.

So je nezgodna tema. S jedne strane, natrijum je važan mineral koji je uključen u kontrakciju mišića i regulaciju krvnog pritiska, zapremine krvi i funkcije nerava. S druge strane, većina ljudi konzumira previše hrane sa visokim sadržajem natrijuma, što može da izazove pustoš u svemu, od zdravlja kostiju i bubrega do nivoa krvnog pritiska.

U stvari, velika studija objavljena u novembru 2023. potvrdila je da smanjenje unosa soli može značajno smanjiti krvni pritisak, nudeći potencijalno spasonosnu strategiju i za zdrave osobe i za one koji već leče hipertenziju.

Uticaj soli na krvni pritisak

Istraživanje, koje su sproveli Northwestern University Feinberg School of Medicine, Vanderbilt University Medical Center i University of Alabama at Birmingham, a uključivalo je veliku grupu učesnika, istraživalo je uticaj smanjenja unosa natrijuma na pojedince sa i bez lekova za visok krvni pritisak.

Nalazi su otkrili da jednostavno smanjenje dnevnog unosa soli za otprilike jednu kašičicu (oko 2.300 miligrama natrijuma) dovodi do značajnog smanjenja krvnog pritiska, uporedivog sa efektima određenih lekova za krvni pritisak.

Studija je naglasila da smanjenje unosa natrijuma u ​​ishrani može biti korisna strategija za pojedince koji imaju za cilj da održe zdrav nivo krvnog pritiska, nudeći alternativni ili potencijalno komplementaran pristup upotrebi lekova.

Kako je studija funkcionisala?

Više od 200 pojedinaca starosti od 50 do 70 godina nasumično je raspoređeno da jedu ili dijetu sa visokim sadržajem natrijuma ili ishranu sa niskim sadržajem natrijuma tokom jedne nedelje, a zatim su učesnici prešli na drugu ishranu nedelju dana.

Evo šta su istraživači otkrili:

U poređenju sa njihovom uobičajenom ishranom, 72% učesnika je imalo niži sistolni krvni pritisak kada su pratili režim sa niskim sadržajem natrijuma.

Sistolni pritisak je opao za 7 do 8 mm Hg kada su jeli dijetu sa niskim sadržajem natrijuma u ​​poređenju sa ishranom sa visokim sadržajem natrijuma, i za 6 mm Hg u poređenju sa njihovim uobičajenim navikama u ishrani.

Ranije je bilo nejasno da li bi pojedinci koji su već uzimali lekove mogli dodatno da imaju koristi od smanjenja unosa natrijuma. Novo istraživanje potvrđuje da čak i kod ove populacije smanjenje potrošnje soli može dovesti do značajnog smanjenja krvnog pritiska.

Nezdrav odnos soli i zdravlja srca

Visoki krvni pritisak može dovesti do srčane insuficijencije, srčanog i moždanog udara, jer stvara dodatni pritisak na vaše arterije. To utiče na sposobnost srca da efikasno radi i pumpa krv.

Ove studije imaju značajne implikacije na javno zdravlje, s obzirom da je visok krvni pritisak glavni faktor rizika za srčana oboljenja, moždani udar i druge hronične bolesti.

Ističući efikasnost jednostavne modifikacije u ishrani u snižavanju krvnog pritiska, istraživanje podstiče pojedince da vode računa o unosu soli i usvoje zdravije navike u ishrani.

Ovakav pristup, uz redovne lekarske preglede i pridržavanje propisanih lekova po potrebi, može značajno doprineti smanjenju opterećenja kardiovaskularnim oboljenjima.

Važno je napomenuti da iako ove studije uspostavljaju jasnu vezu između smanjenog unosa soli i nižeg krvnog pritiska, one ne zagovaraju potpuno eliminisanje soli iz ishrane. Na kraju krajeva, telu je potreban ovaj elektrolit da bi radio optimalno.

Konsultovanje sa zdravstvenim radnikom kako bi se odredio personalizovani odgovarajući nivo unosa natrijuma na osnovu individualnih zdravstvenih potreba i dalje je od ključnog značaja.

webphotographeer / gettyimages.com